Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Elevii, ucenicii și studenții au dreptul la pensie de invaliditate


Elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, au dreptul la pensie de invaliditate. Acest lucru este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind pensiile publice. De la începutul acestui an, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea au fost depuse 168 de dosare de pensie de invaliditate, din fericire niciunul care să reprezinte cazul vreunui tânăr din categoriile amintite mai sus. Aceștia se adaugă celor peste 9.000 de beneficiari de astfel de pensii din tot județul, ce figurează în evidențele instituției.

    Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei și SIDA, precum și bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca. La acest fel de pensie au dreptul și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale. De asemenea, conform legii, pot beneficia de pensie de invaliditate marii mutilați ai Revoluției din 1989 sau cei care atunci și-au pierdut din capacitatea de muncă.
    În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este de gradul I, II sau III, evaluarea în vederea stabilirii gradului de invaliditate făcându-se la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul CJP. Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală. În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii și se comunică în termen de 5 zile de la emitere. Aceasta poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestații. Comisiile medicale de contestații funcționează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacității de muncă și Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București. Contestația se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar decizia se comunică în termen de 5 zile de la data soluționării. Deciziile medicale asupra capacității de muncă necontestate în termen rămân definitive.
    Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix. Acesta reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 633 lei în momentul de față, ținând cont că de la 1 ianuarie 2014 valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei. Indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat.

         Revizuire medicală la intervale cuprinse între 1 și 3 ani

    Până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, pensionarii de invaliditate sunt supuși, cu câteva excepții, revizuirii medicale periodic. În funcție de afecțiune, intervalele între care se face revizuirea pot fi cuprinse între un an și trei ani.  Revizuirea medicală se poate efectua și la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a îmbunătățit sau, după caz, s-a agravat. Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care: prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă; au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege; au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare. Constatarea acestor situații se face numai cu avizul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă care poate convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizării sunt obligatorii și definitive. Neprezentarea din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea plății pensiei. Suspendarea plății pensiei se face începând cu luna următoare celei în care neprezentarea s-a comunicat către casa teritorială de pensii.
    Pensionarii de invaliditate sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socioprofesionale. Neîndeplinirea acestei obligații din motive imputabile pensionarului, duce de asemenea la suspendarea plății pensiei. Suspendarea încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.
    La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârsta, însă indemnizația pentru însoțitor (acolo unde situația o impune) se menține și pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?