Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Un militar român A MURIT şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan


Un militar a decedat și alți cinci au fost răniți duminică dimineață în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan, informează MApN, care precizează că militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter la spitalul din Kandahar. „Un militar a decedat și alți cinci au fost răniți în dimineața zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan. Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forțele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall”, precizează MApN.
    Potrivit ministerului, în urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar. Anterior, 1tvnews.af relata, citând un oficial local, că un convoi românesc din provincia afgană Zabul a fost vizat de un atac sinucigaș, care a provocat moartea unui militar. Atacul a avut loc la ora 10.00 (08.30 ora României), în districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul, a declarat guvernatorul districtului. „Convoiul militar era format din români”, a precizat el. Atacul nu a fost revendicat pentru moment. Zabul se învecinează cu provincia Kandahar, în apropiere de granița cu Pakistanul.
    Militarul român care și-a pierdut viața, duminică dimineață, este plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu, care avea 41 de ani, era angajat al MApN din 2001, era căsătorit și avea un copil, informează MApN, precizând că acesta a mai participat la 6 misiuni externe, în Afganistan și Irak. „Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți, în Afganistan, în dimineața zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă”, informează MApN.
    Potrivit MApN, ministrul Apărării Naționale transmite sincere condoleanțe familiei militarului decedat și urmărește cu atenție starea răniților.
    În Afganistan, în acest moment, sunt dislocați aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucția acestei țări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alți aproximativ 130 au fost răniți în acest teatru de operații. Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operații la care au participat și alți peste 140 au fost răniți. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocați în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menținere a păcii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?