Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

TEST de cultură generală


Monitorul de Vrancea vă propune să vă testați cunoștințele de cultură generală. Testul va consta într-o întrebare, cu variante de răspuns, cea corectă urmând să o aflați a doua zi.

24. Ce atletă română, medaliată cu aur la două ediții ale Jocurilor Olimpice, a câștigat vreme de 10 ani toate concursurile la care a participat, performanță care a intrat și în Cartea Recordurilor?
a) Iolanda Balaș Soter
b) Viorica Viscopoleanu 
c) Doina Melinte   
d) Gabriela Szabo   

Sursa: Ghid de cultură generală, Encyclopedia Britannica
Răspunsul îl veți afla în numărul de luni al cotidianului Monitorul de Vrancea.

Răspunsul la întrebarea de ieri: „Cine a descoperit procesul fotosintezei la plante?” este d) Jan Ingenhousz. Medicul și savantul englez de origine olandeză este cunoscut, mai ales, pentru că a descoperit fotosinteza, prin care plantele verzi, în prezența razelor solare, absorb dioxid de carbon și eliberează oxigen. În 1779 el a publicat rezultatele unui studiu asupra efectelor chimice ale fiziologiei plantelor. Ingenhousz a descoperit că 1. pentru această restaurare (fotosinteză) este nevoie de lumină, 2. doar părțile verzi ale unei plante pot efectiv să realizeze fotosinteza, 3. toate părțile vii  ale plantelor „strică” aerul (respiră), dar o plantă verde reface calitatea aerului în mult mai mare măsură decât o deteriorează.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?