Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Monografia Poliției Orașului Panciu, lansată vineri


Cartea „Poliția orașului Panciu-scurt istoric” a fost lansată vineri, la Casa de  Cultură din localitate. Scris de Bogdan Constantin Dogaru, volumul a fost lansat în prezența mai multor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, profesori, a viceprimarului orașului Panciu Iulian Nica, a deputatului Ciprian Nica și a directorului Arhivelor Naționale Vrancea. De asemenea, la lansare a participat și comisarul șef Victor Norocea, adjunct al șefului IPJ Vrancea, dar și subprefectul Cristi Misăilă. Lucrarea și-a propus să prezinte evoluția Poliției Orașului Panciu de la modestele ei începuturi și până în zilele noastre, iar ideea apariției unei astfel de cărți a aparținut comisarului șef Teodor Dumitrache, care i-a împărtășit-o viceprimarului Iulian Nica. Acesta a fost întru totul de acord cu publicarea, oferind tot sprijinul pentru ca volumul să vadă lumina tiparului. Șeful Poliției Panciu a primit, vineri, o Diplomă de Excelență din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galați, pentru activitatea remarcabilă desfășurată în domeniul prevenirii traficului de persoane.

    Bogdan Constantin Dogaru și-a lansat vineri, la Casa de Cultură din Panciu, cartea „Poliția Orașului Panciu – scurt istoric”. Volumul a fost lansat în prezența  șefului Poliției orașului Panciu, comisarul șef Teodor Dumitrache, căruia i-a și aparținut ideea publicării, a comisarului șef Victor Norocea, adjunctul IPJ Vrancea, dar și a altor șefi din poliție, jandarmerie și ISU și a mai multor cadre didactice. De asemenea, de la lansare nu a lipist viceprimarul orașului Panciu, Iulian Nica, care a sprijinit lansarea acestui volum, deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica, subprefectul Cristi Misăilă și directorul Arhivelor Naționale Vrancea, Petru Obodariu.
    Șeful Poliției Orașului Panciu, comisarul șef Teodor Dumitrache își dorea de  mai multă vreme ca această carte să vadă lumina tiparului. I-a împărtășit dorința sa viceprimarului Nica, iar acesta a fost de acord să sprijine apariția volumului. De asemenea, s-a discutat și cu autorul cărții, Bogdan Constantin Dogaru, care a primit propunerea cu plăcere. „Cartea pe care o lansăm astăzi (vineri-n.r.) reprezintă, pentru mine, materializarea unei dorințe mai vechi. Aceasta s-a născut din nevoia de a cunoaște, atât ca polițist, cât și ca simplu cetățean al acestui oraș, istoria instituției pe care o reprezint: Poliția Orașului Panciu. La începutul acestui an, am luat legătura cu domnul Bogdan Dogaru, căruia i-am citit cu plăcere cărțile scrise până acum, și i-am propus realizarea unei monografii a Poliției Orașului Panciu. Ulterior, am discutat această idee și cu domnul viceprimar Iulian Nica. Dumnealui nu numai că i-a plăcut această idee, ci a și acceptat să ne sprijine în editarea cărții pe care iată, astăzi, cu bucurie, dar și cu mândrie aș putea spune, o aveți în fața dumneavoastră”, a precizat comisarul șef Dumitrache. 
    Șeful Poliției Panciu a mai spus că volumul a fost scris într-un timp relativ scurt, dar cu toate acestea, monografia „Poliția Orașului Panciu” este o carte bine documentată. „În paginile ei veți găsi amănunte, informații și documente mai puțin cunoscute de publicul larg, referitoare la instituția Poliției Panciu, la înființarea ei, la oamenii care au lucrat aici, la activitatea desfășurată de aceștia de-a lungul timpului. Este un volum pe care vi-l recomand cu drag, pentru că el reprezintă, dacă îmi permiteți să-l numesc astfel, cartea de vizită a Poliției Orașului Panciu, a polițiștilor de ieri, dar și a celor care, astăzi, cu onoare, ne aflăm în slujba dumneavoastră și a întregii comunități locale. În încheiere, doresc să-i mulțumesc, încă o dată, pentru sprijinul acordat, autorului, domnul Bogdan Constantin Dogaru și în special Primăriei Orașului Panciu, domnului viceprimar Iulian Nica, fără ajutorul căruia această carte nu ar fi văzut lumina tiparului”, a adăugat comisarul șef Dumitrache.

              „Am sprijinit cu plăcere acest proiect”

    Iulian Nica, viceprimarul Orașului Panciu, a spus că a sprijinit cu mare plăcere acest proiect, precizând că este prima lucrare de gen care apare la Panciu, ba chiar în județul Vrancea. „După cum ați aflat deja, această carte a avut la bază ideea domnului comisar-șef Teodor Dumitrache, comandantul Poliției Orașului Panciu. Așa cum a spus domnia sa, am sprijinit cu plăcere acest proiect, fiind convins de valoarea informațiilor pe care cartea le va conține și, mai ales, de interesul de care se va bucura ea, atât în rândul actualilor și foștilor lucrători de poliție, cât și al păncenilor. Așa cum îi spune și numele, «Poliția Orașului Panciu (Scurt istoric)» reprezintă o incursiune în istoria acestei instituții, de la înființare până în prezent. Este prima lucrare de acest gen care apare la Panciu și în județul Vrancea, motiv pentru care am convingerea că o veți primi și o veți aprecia așa cum se cuvine”, a spus Iulian Nica.
    El a adăugat că, probabil, sunt persoane care se întreabă de ce era nevoie de o monografie a Poliției Orașului Panciu și a explicat că acest răspuns se găsește în rolul esențial pe care poliția îl are în societate, dar mai ales în comunitatea locală. „Dintotdeauna, poliția a reprezentat un factor de stabilitate și de modelare socială. Ea a răspuns nevoii general umane în care ocrotirea libertății individuale, a integrității persoanei, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice constituie fundament pentru bunul mers al comunității. Munca în poliție impune nu numai profesionalism, ci și mare disponibilitate, discreție și onestitate, care îi permit polițistului să fie mai aproape de cetățeanul căruia trebuie să-i apere interesele”, a afirmat Iulian Nica.
    Viceprimarul este convins că această carte ne va ajuta, pe fiecare dintre noi, să înțelegem mai bine munca de polițist și activitatea pe care el a desfășurat-o de-a lungul anilor, având ca repere transformările de care a beneficiat, de la înființare și până astăzi, Poliția Orașului Panciu. În opinia viceprimarului, „Poliția Orașului Panciu (Scurt istoric)” este o carte în paginile căreia se găsesc nu numai date istorice, fotografii și documente de arhivă unice, ci și numele celor care au contribuit la bunul mers al instituției de-a lungul anilor. „Pentru Primăria Orașului Panciu, dar mai ales pentru mine, ca viceprimar, este o onoare că am putut contribui la realizarea acestui proiect, unic în istoria orașului Panciu, al domnilor Teodor Dumitrache și Bogdan Constantin Dogaru. Nu întâmplător lansarea cărții are loc astăzi (vineri-n.r.), când sărbătorim Ziua Poliției Române. Acesta reprezintă omagiul nostru, al întregii comunități locale, adus polițiștilor pănceni, de ieri și de azi, precum și tuturor celor care, prin muncă, dăruire și sacrificiu au făcut ca Poliția Orașului Panciu să fie o instituție respectată și apreciată! Ziua Poliției Române îmi oferă, așadar, plăcutul prilej de a-mi exprima sincera prețuire și gândurile bune pentru tot personalul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea și al Poliției Orașului Panciu! Vă doresc, tuturor, sănătate, prosperitate și putere de muncă!  Asociez acestor gânduri, convingerea că vom avea, și pe viitor, aceeași bună și fructuoasă colaborare între Primăria și Poliția Orașului Panciu, alături de un călduros și sincer La Mulți Ani!”, a încheiat viceprimarul Nica.

      Autorul intenționează să elaboreze o lucrare mai amplă

    Autorul a explicat că documentarea pentru redactarea acestei monografii s-a realizat în mare măsură pe baza izvoarelor istorice existente în fondurile arhivistice deținute de Arhivele Naționale Vrancea despre Comisariatul de Poliție Panciu, Poliția Orașului Focșani, Prefectura Județului Putna. El a întâmplinat ceva probleme în documentarea monografiei, dar a reușit să adune informațiile necesare încât cartea să poată fi publicată. „Dincolo de dificultățile legate de documentare, consider că prezenta carte reprezintă un prim pas către elaborarea unei lucrări mai ample cu privire la istoria poliției păncene și chiar la istoria poliției din Județul Putna, actualul județ Vrancea. Èšin să precizez că inițiativa redactării acestui scurt istoric al Poliției Orașului Panciu aparține actualului comandant al instituției, domnul comisar șef Dumitrache Teodor căruia îi mulțumesc pentru sprijin și colaborare. Mulțumiri speciale aduc Primăriei Orașului Panciu, în mod deosebit domnului viceprimar Nica Iulian, care m-a susținut la publicarea lucrării de față”, a spus autorul.
    De asemenea, el a mulțumit și directorului Arhivelor Naționale Vrancea, Petru Obodariu, lui Florin Marian Dârdală și lui Mihai Liviu Adafini, care l-au sprijinit în acest demers științific.

    Scriitorul, felicitat de cei prezenți la lansare

    Prezent la lansarea monografiei, subprefectul Cristi Misăilă l-a felicitat pe autor și pe șeful Poliției Panciu pentru acest volum. „Îl cunosc de mai mult timp pe autorul acestei cărți, pe Bogdan, cunosc activitatea dumnealui și îmi demonstrează încă o dată că știe și dorește să facă cunoscut tuturor celor care doresc să afle istoria acestui neam. Felicit inițiativa domnului comandant de a pune la dispoziție toate documentele, astfel încât să putem să cunoaștem și noi istoria și trecutul poliției, poliție care a fost întotdeauna un bun colaborator și un sprijin al Prefecturii”, a spus subprefectul Misăilă.
    La rândul său, deputatul Ciprian Nica l-a felicitat pe autorul cărții, pe care a și citit-o. „Vreau să-l felicit pe Bogdan. Pentru el, aceasta nu este prima carte. În ultimii ani au început să apară cărți cu caracter istoric și privind istoricul orașului Panciu. Vreau să mulțumesc celor doi oameni care s-au implicat foarte mult. Cartea aceasta înseamnă, de fapt, puncte de plecare pentru alte teme pe care ar trebui să le abordezi și tu Bogdan, dar și alte persoane”, a spus deputatul Nica.
    Evenimentul de vineri a fost unul emoționant și pentru comisarul șef Victor Norocea, adjunctul șefului IPJ Vrancea, mai ales că este vorba despre un volum în care se face vorbire despre poliție și polițiști. „Mulțumesc inițiatorului, domnului viceprimar care a acordat tot suportul și sprijinul pentru ca această carte să apară și, nu în ultimul rând, autorului. Am reușit să parcurg cartea și este bine documentată. Îi doresc succes de pe acum autorului, care și-a exprimat dorința de a edita și un al doilea volum”, a spus comisarul șef Norocea.
    Activitatea a fost încheiată de elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”, care au susținut un program artistic.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?