Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Reabilitarea mausoleelor vrâncene, model de bună practică pentru REGIO


Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, derulat și finalizat de Consiliul Județean Vrancea, a devenit model de bună practică pentru proiecte derulate prin programul operațional REGIO. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane euro. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. „Accesând fonduri europene, am reușit să reabilităm și să restaurăm mausoleele istorice de pe «Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial»”, a declarat Marian Oprișan.

    Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, derulat și finalizat de Consiliul Județean Vrancea, a devenit model de bună practică pentru proiecte derulate prin programul operațional REGIO. Proiectul s-a derulat timp de 49 de luni și s-a încheiat la sfârșitul anului 2013.  Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolației, îmbunătățirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalațiile electrice, sanitare și termice. Au fost refăcute drumurile, aleile și parcajele și s-au amenajat puncte de informare.
    Totodată, au fost introduse în circuitul turistic alte monumente istorice:  Monumentul eroilor pănceni căzuți în timpul Primului Război Mondial și Cimitirul ostașilor germani, aflate în apropierea orașului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu din localitatea Străoane, Monumentul frăției de arme româno-franceze 1916-1919 – din Varnița și Cimitirul ostașilor germani – din Soveja. După terminarea lucrărilor de restaurare, nouă persoane și-au găsit, aici, locuri de muncă.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că accesând fonduri europene s-a reușit reabilitarea și restaurarea mausoleelor istorice de pe „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. „Am spus mereu că Vrancea este casa noastră! Åžtiți cât de mândru sunt că m-am născut în aceste locuri minunate, căci Vrancea este un ținut în care istoria se contopește în legendă. Este datoria noastră să amintim tuturor despre legendele și istoria acestor locuri! În Vrancea s-a născut Miorița și tot aici, buciumul babei Vrâncioaia a adunat, din munți, oastea lui Åžtefan cel Mare și Sfânt. Aici, pe albia Milcovului, a luat ființă, la 24 ianuarie 1859, Statul Român, prin săvârșirea Unirii Principatelor Române și tot aici, pe aceste locuri binecuvântate, România și-a câștigat, prin luptă, în Primul Război Mondial, unitatea și integritatea. Accesând fonduri europene, am reușit să reabilităm și să restaurăm mausoleele istorice de pe «Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial»”, a precizat Marian Oprișan, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

           Mausoleele, parte a patrimoniului UNESCO

    Åžeful administrației județene a arătat că cele patru Mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja sunt „o bogăție a patrimoniului universal”. „Aceste mausolee, ridicate în cinstea luptelor istorice de pe Frontul de Est, sunt, fără doar și poate, o bogăție a patrimoniului universal! Acest lucru a fost consimțit și de către Federația Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO din regiunea Europei și Americii de Nord (FRACCU). În toamna anului 2012, FRACCU mi-a înmânat o distincție UNESCO pentru determinarea cu care Consiliul Județean Vrancea a susținut și implementat proiectul de reconstrucție a acestui valoros patrimoniu universal. Este de datoria noastră să continuăm aceste demersuri pentru ca mausoleele din Vrancea, situate pe «Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial» să fie recunoscute, instituțional, ca fiind parte a patrimoniului UNESCO”, a mai spus președintele Marian Oprișan.

        Creșterea numărului de turiști

    Proiectul Consiliului Județean, apreciat de UNESCO,  va contribui la valorificarea potențialului turistic, cultural și istoric, precum și la creșterea cu 25% a numărului de turiști care vizitează județul. Acest proiect constituie un prim pas al unui program de revitalizare și valorificare a potențialului cultural regional. S-au creat astfel premisele pentru dezvoltarea turismului la nivel local și regional, creșterea gradului de ocupare a populației din localitățile străbătute de acest traseu, atragerea de investitori și oportunități pentru noi locuri de muncă.
    Vă reamintim că, anul trecut, Comisia Europeană a lansat programul – EDEN – Destinații Europene de Excelență, un program de promovare a unor modele de dezvoltare turistică durabilă . Prin destinațiile selectate, programul vrea să atragă atenția asupra valorilor și diversității destinațiilor turistice europene. În toamna anului 2013, Consiliul Județean Vrancea a câștigat locul al III-lea la nivel național cu proiectul de promovare a potențialului turistic al zonei Focșani – Mărășești  – Panciu – Mărăști – Soveja, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât și din perspectiva cadrului natural existent, cu accent pe promovarea mausoleelor reabilitate în carul proiectului Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial. Astfel, Consiliul Județean Vrancea a devenit membru al Asociației EDEN și al Rețelei turistice EDEN, a fost premiat în cadrul festivității care a avut loc la Bruxelles pe 11 noiembrie 2013 și a beneficiat de un stand de prezentare din partea Autorității Naționale pentru Turism, cu ocazia Târgului de Turism al României desfășurat în perioada 14 – 17 noiembrie 2013 la Romexpo (București).

         CJ Vrancea, premiat de Revista Română de Administrație Publică Locală

    Mai trebuie știut că administrația județeană a fost recompensată de Revista Română de Administrație Publică Locală (RRAPL) cu premiul I pentru proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Această importantă distincție a fost acordată la Gala de decernare a premiilor înscrise în cadrul Concursului Național de Proiecte din Administrația Publică Locală „Cele bune să se-adune”, eveniment care a avut loc la Brașov în perioada 12-13 decembrie 2013. Proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a câștigat la secțiunea „Turism la nivel național” și a concurat cu alte câteva zeci de proiecte de succes aparținând autorităților administrației publice de la nivel local și central din România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?