Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Dosarul privind anularea datoriilor agricultorilor la sănătate, în pronunţare



    Dosarul în care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a dat în judecată Curtea de Conturi, contestând decizia prin care mii de agricultori au fost scoși datori la fondul de sănătate, a rămas în pronunțare. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Vrancea în decembrie 2013, la secția de Contencios administrativ și fiscal. CAS Vrancea a solicitat anularea deciziei Curții de Conturi prin care peste 6.000 de fermieri au fost scoși datori la fondul de sănătate, pentru venituri obținute în perioada 2009-2011. Cercetarea judecătorească în acest dosar a fost finalizată pe 5 martie, iar la termenul de ieri a avut loc dezbaterea pe fond, doar în prezența juristului CAS, reprezentantul Curții de Conturi lipsind.
    Juristul CAS a cerut instanței admiterea acțiunii, așa cum a fost formulată. Reprezentantul „băncii din sănătate” a precizat că în anul 2013, în urma unui control derulat de Curtea de Conturi la CAS Vrancea, instituția de control a obligat CAS să emită decizii de recuperare a unor debite la fondul de sănătate de la persoane care au obținut venituri din agricultură. Juristul CAS a motivat că, anul trecut, la Tribunalul Vrancea, actul administrativ emis de Curtea de Conturi Vrancea, potrivit căruia peste 6.000 de țărani au fost scoși datori la sănătate, a fost suspendat, după ce a fost contestat în instanță de conducerea CAS. În ceea ce privește crearea unui presupus prejudiciu adus bugetului național al asigurărilor de sănătate, juristul CAS a precizat că nu a fost stabilit un prejudiciu cert, așa încât nu pot fi imputate CAS niciun fel de sume de către Curtea de Conturi.
    La termenul din 5 martie, reprezentantul Curții de Conturi a menționat că, prin decizia care a fost contestată, au fost făcute recomandări cu caracter general pentru remedierea neregulilor constatate, pentru intrarea în legalitate și pentru încasarea creanțelor. Pronunțarea în acest dosar a fost amânată cu o săptămână, la termenul din 26 martie 2014.
    La începutul lunii iunie 2013, Direcția Generală a Finanțelor Publice a înștiințat CAS Vrancea că 6.069 persoane fizice figurează cu datorii la sănătate, după ce au obținut venituri din agricultură în perioada 2009-2011, venituri pentru care ar fi trebuit să cotizeze cu 5,5 % la CAS. Valoarea totală a datoriilor se ridica la 8 milioane de lei. Din total, peste 4.000 de oameni au primit înștiințări de plată de la CAS Vrancea, iar 1.600 nu au mai primit înștiințări deoarece aveau datorii sub 40 de lei, iar potrivit Codului de procedură fiscală acestea sunt anulate. Între timp, unii agricultori au obținut în instanță anularea datoriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?