Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Două profesoare de la Pedagogic au adus sala de fitness în sala de sport





Muzică, chipuri relaxate și profesori cu zâmbetul pe buze. Totul se petrece la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani unde două profesoare au propus elevilor două opționale: „Fitness în școală” și „Fitness înseamnă viață”. Aici elevii participă cu drag și absenteismul aproape că nu există. Grupuri formate din băieți și fete de la această unitate de învățământ au optat pentru aceste opționale de fitness pentru că au înțeles de la profesorii lor că mișcarea este importantă și că lucrul în echipă îi ajută să socializeze mai bine și să devină ca o adevărată familie. În sala de sport toți sunt prieteni, se simt bine și fac lucruri frumoase și pe care nu le-ar putea înlocui cu nimic altceva. Nu fac fitness pentru faimă ci pentru a arăta celor de vârsta lor că mai există și alte activități plăcute și de folos, în afară de navigatul pe internet sau ieșirile în cluburi.
 Ora 8.30 dimineața. Un grup de adolescenți îmbrăcați lejer, relaxați și cu zâmbetul pe buze se pregătesc pentru ora de … fitness. Este vorba de două cursuri opționale care se desfășoară la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani și care vin în sprijinul ideii de mișcare și sport, în condițiile în care elevii nu au decât o singură oră de educație fizică și sport pe săptămână.  Elevilor de clasele a XI-a și a XII-a le este adresat acest opțional, iar profesoarele Ioana Paizan și Constanța Călțun sunt sufletul acestor cursuri pe care le-au denumit „Fitness în școală” și „Fitness înseamnă viață”. Mobilizați de acest îndemn, elevii spun că au ajuns să privească acest opțional ca pe un bine pe care și-l fac și la care nu ar mai renunța. „Privesc acest opțional ca pe un beneficiu asupra corpului nostru, asupra sănătății noastre, asupra educației noastre. Este ceva benefic într-adevăr, ne ajută în primul rând pe noi ca fete să ne menținem. Toată lumea își dorește să arate bine în orice moment. Este o activitate care presupune muncă în echipă, ne ajută să ne formăm ca și grup, să ne cunoaștem, dar să ne și distrăm. La început am refuzat, dar apoi a fost ok, lucrând intens, petrecând timp cu toată echipa. A fost o satisfacție pentru mine să văd rezultatul final. Astfel de opționale trebuie să existe peste tot deoarece stimulează elevii să lucreze mai mult. Implică lucruri mai distractive și elevii ar fi înclinați spre așa ceva decât spre un sport normal. Atunci când spui un sport normal spui ceva care se face pretutindeni, iar opionalul este mai distractiv”, a spus Andreea Georgescu, eleva care mărturisește că nu a absentat decât la două ore, însă din motive bine întemeiate și i-a părut foarte rău. 
 De altfel, liceenii spun că acest opțional de fitness i-a ajutat să îndrăgească mai mult sportul și mișcarea și vin la sala de sport cu plăcere, nu stresați la gândul că iar vor trebui să sară la capră sau să facă exerciții foarte dificile și epuizante. „Este o oră foarte binevenită, în clasele a IX-a și a X-a am avut doar o singură oră de sport. Am avut șansa ca în clasa a XI-a să ne alegem acest opțional pentru a avea o oră de mișcare în plus. Mă atrage acest opțional pentru că facem foarte mult exerciții de fitness, ne tonifiem brațele și majoritatea exercițiilor ne ajută în acest scop. Este o modalitate foarte bună de a atrage tinerii spre sport prin astfel de opționale”, ne-a spus și Lucian Tănase, elev în clasa XI-a la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. 
      Fitness pentru un tonus mai bun și un stil de viață sănătos
 Convingerea care a influențat-o pe profesoara Ioana Paizan să susțină acest proiect a fost că fără mișcare nu poate exista un stil de viață sănătos, iar cele două sunt dependente una de cealaltă. Nici un început nu a fost ușor așa că nici pornirea acestui proiect nu a fost simplă. Mobilizată însă de ideea că elevii merită o viață sănătoasă, profesoara Paizan a prins curaj, iar eforturile sale sunt răsplătite acum din plin. Elevii nu doar participă la acest opțional ci se implică și dau ce-i mai bun din ei pentru că sunt conștienți că o fac în primul rând pentru ei și nu pentru mulțumirea profesorilor sau pentru o notă bună în catalog. Entuziasmul se citește pe chipurile elevilor. 
 Dorința de a se mișca și de a lucra în echipă este mai mare decât oboseala de a se trezi dimineața și a fi în sala de antrenament la 8 jumătate. „Scopul meu este ca elevele să conștientizeze că acesta este un stil de viață, să nu ajungă să spună că nu am făcut sport în școală sau am sărit capra sau am sărit lada. Acest proiect a fost clădit cu o importanță majoră, având în vedere că elevul sau eleva își dorește să iasă din rutina orei de educație fizică. Avantajele sunt dezvoltarea unui corp în mod armonios, conștientizarea faptului că exercițiul fizic trebuie să intre în atitudinea sa de elev sau de adult. Åži atâta timp cât în școală se face acest lucru, asta nu poate să însemne decât că este un lucru benefic pentru activitatea ta ca și om în echilibrul tuturor funcțiilor. În primul rând elevii trebuie întrebați ce le-ar plăcea să facă din multitudinea sau din paleta vastă pe care o poate oferi profesorul. Se discută în prima oră despre ce ofer eu ca  profesor și ce ar dori să facă ei pe lângă ceea ce ofer eu. De aici se pornește spre o îmbunătățire sau îmbogățire a planului pe care îl parcurgem un an de zile”, a spus profesoara Ioana Paizan de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. 
       Competiție pentru o viață sănătoasă
 În cadrul acestui opțional, zece eleve se pregătesc și pentru a reprezenta cu cinste blazonul Liceului Pedagogic. În iunie se va desfășura cea de-a VII-a ediție a Olimpiadei Sportului Åžcolar care va include și fitness-ul. De asemenea, elevele se pregătesc și pentru cea de-a VIII-a ediție a Concursului de Dans Modern și Majorete, un vis care dăinuie de șapte ani și care se speră a fi înfăptuit anul acesta și mulțumită activității de pregătire în cadrul acestui curs opțional. De asemenea, la toate ocaziile speciale, elevii care participă la acest curs opțional au activități care sunt din ce în ce mai apreciate și mai populare. „La nivel de școală ne agățăm de fiecare sărbătoare. De exemplu, de 8 martie, am dorit să participe elevi de la cât mai multe clase pentru a-și exprima bucuria. Nu mă refer la dorința de a fi pe scenă ei, ci de dorința de a fi în sală iar pe lângă mine mai sunt alte 400 de persoane care își doresc să se miște odată cu mine. Își doresc să facă asta și ei acasă. Nu îi învăț lucruri pe care să nu le poată face și ei în alt cadru. Îi învăț lucruri pe care le pot utiliza în natură, acasă pe covorul din sufragerie, la biroul de la serviciu. Acesta este scopul. Un scop care nu este încununat de diplomă sau cupă sau o medalie la gât”, a adăugat profesoara Ioana Paizan. 

        Opțional de fitness ca supliment la ora de educație fizică
 Profesorii câștigă timp prețios alături de elevi la acest opțional de fitness. În cadrul acestei activități cu toții descoperă ce importantă este mișcarea însă poate o satisfacție la fel de mare din partea profesorilor este că și-au câștigat respectul și aprecierea elevilor. „Mergem pe opțiunea copilului având în vedere că sunt mai multe ramuri sportive pe care copilul poate să le practice. Într-o oră copilul se mișcă încă de la început, iar menirea noastră este să dăm copilului indicații și să suplimentăm informația având în vedere că ora de educație fizică este puțină, iar alte ori inexistentă. La noi există un respect față de profesorul de educație fizică”, a spus profesoara Constanța Călțun de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, partener în acest proiect opțional. 

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?