Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Pensia de urmaș, condiționată de durata căsătoriei


   Peste 11 mii de vrânceni se află, în momentul de față, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea ca beneficiari de pensii de urmaș, atât din sectorul de stat cât și din cel agricol. Pentru a putea primi o astfel de pensie, legislația în vigoare prevede condiții clare atât pentru urmașii copii cât și pentru soții supraviețuitori. Dreptul, ca și cuantumul pensiei de urmaș, în cazul soțului supraviețuitor este condiționat de durata căsătoriei.

    Pensia de urmaș poate fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor numai dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Potrivit legislației în vigoare, copiii au dreptul la acest fel de pensie până la vârsta de 16 ani precum. Dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, vor primi pensie de urmaș până la terminarea acestora, fără a depăși însă vârsta de 26 de ani. De asemenea, copiii beneficiază de pensie de urmaș pe toată durata invalidității, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau într-una din situațiile amintite mai sus. În ceea ce privește soțul supraviețuitor, acesta are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dar numai dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
    În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. „Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie, ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut”, reglementează Legea nr. 263/2010.
    În situația în care soțul supraviețuitor nu îndeplinește niciuna din condițiile amintite, el va beneficia totuși de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dar numai dacă în această perioadă nu realizează venituri sau acestea sunt mai mici de 35% din leafa medie brută. Nu în ultimul rând, soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani. Pensia se acordă numai în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din salariul mediu brut.

Cum se stabilește cuantumul pensiei de urmaș

    În funcție de caz, pensia de urmaș se stabilește din: pensia pentru limită de vârstă aflata în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat; pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
    Cuantumul pensiei de urmaș se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți. Astfel, pentru un singur urmaș, pensia va fi de 50% din pensia susținătorului decedat, pentru doi urmași aceasta va fi de 75%, iar pentru trei sau mai mulți urmași de 100%. În cazul orfanilor de ambii părinți, cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș calculate după fiecare părinte. „Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie”, reglementează legea.
    La începutul acestui an, din cei aproape 93 de mii de pensionari vrânceni, 9.991 erau înregistrați ca beneficiari de pensie de urmaș din sectorul de stat, iar 1.581 din sectorul agricol. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?