Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Fiscul a luat în vizor MICII COMERCIANŢI


   Comercianții vrânceni trebuie să fie mai atenți și să își instruiască vânzătorii dacă nu vor să le fie închise magazinele. Inspectorii fiscali vrânceni au fost trimiși să colecteze mai mulți bani din evaziune fiscală, iar inspectorii antifraudă au început o serie de controale, în special la micii comercianți pentru a verifica respectarea legislației referitoare la folosirea caselor de marcat și a normelor de comerț. Controalele sunt desfășurate fie de inspectorii de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, fie de inspectorii antifraudă atunci când este vorba de verificări inopinate.
    La sfârșitul săptămânii trecute, șeful de administrație adjunct pe linia de inspecție fiscală la micii contribuabili, Constantin Grigorică, a participat la o analiză realizată la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice din Galați. „Noi ne-am îndeplinit indicatorii de performanță pentru anul 2013. Discuțiile au fost despre atragerea de surse suplimentare la buget din evaziunea fiscală”, a explicat Constantin Grigorică.
    Pe de altă parte, inspectorii antifraudă de la nou înființata Direcție Generală Antifraudă Fiscală au început o serie de controale la nivel național „în scopul prevenirii și descoperirii evaziunii fiscale, la agenți economici care realizează comerț en-gros, en-detail, producție, alimentație publică, în zone comerciale care prezintă risc din punct de vedere fiscal”. Aproape o treime dintre sancțiunile aplicate au fost „pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale și pentru nerespectarea normelor de comerț”.
    Reamintim că, anul trecut, în domeniul combaterii evaziunii fiscale, inspectorii fiscali din Vrancea au identificat o rețea de evazioniști în domeniul TVA la mașinile second hand importate unde a fost calculat un prejudiciu de peste 7,8 milioane lei. În acest caz, finanțiștii vrânceni au cerut informații despre TVA-ul intracomunitar de la adminstrații financiare din Belgia, Germania, Olanda, iar cazul a fost preluat de procurorii vrânceni, fiind întocmită o sesizare penală în acest dosar.
    În total, în 2013, au fost efectuate 2.068 de verificări de către inspectorii fiscali vrânceni. În urma controalelor a fost atrasă suplimentar la bugetul general consolidat suma de 67,85 milioane lei, din care au fost deja plătite 31,3 milioane lei. Ponderea, 57,48 milioane lei, o reprezintă diferențe de impozite, taxe si contribuții. Pe lista domeniilor economice unde inspectorii au constatat diferențe mari de taxe și impozite se află tranzacțiile imobiliare – 3,4 milioane lei, TVA la producătorii de cereale și plante tehnice – 1,1 milioane lei. Inspectorii fiscali au mai derulat 39 acțiuni privind calculul accizei la persoane fizice, în urma cărora au stabilit obligații suplimentare în sumă de 37 mii lei și 10 acțiuni la persoane juridice unde a fost stabilită suplimentar suma de 356 mii lei.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?