Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ţăranii vor plăti impozite mai mici pentru suprafeţe agricole şi animale


   Å¢ăranii care vor avea culturile calamitate de secetă sau grindină în acest an vor plăti un impozit mai mic la Fisc. Metodologia de calcul a normelor de venit la impozitul din agricultură a fost publicată de Ministerul Agriculturii. Este un proiect de act normativ care stabilește cum trebuie calculat venitul pe care îl poate obține un agricultor ce urmează să plătească impozitul agricol la Fisc. Documentul a fost trimis către direcțiile județene de agricultură în urmă cu o lună, metodologia fiind deja folosită la proiectul normelor de venit pentru impozitul aplicat agricultorilor în 2014. Aceste norme de venit au fost transmise către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (DGRFP).

   Å¢ăranii vor plăti un impozit mai mic pentru suprafețele agricole și animalele din gospodării, arată proiectul normelor de venit propus de Direcția Agricolă pentru acest an. Propunerile au fost trimise către Finanțe, care urmează să le avizeze. În principiu, aceste norme nu ar trebui să fie modificate decât în situații excepționale, de exemplu dacă în județe limitrofe sunt diferențe foarte mari la normele de venit pentru aceeași cultură agricolă. Propunerile pentru aceste norme au fost discutate și la ultima ședință a Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ.
   Noutatea adusă de proiectul metodologiei propuse de Ministerul Agriculturii este reducerea impozitului pentru țăranii care vor avea culturi calamitate. Conform legislației, este considerată calamitată o cultură agricolă unde pagubele depășesc 30%. „Dacă în cursul anului fiscal de realizare a venitului, culturile agricole/plantațiile contribuabilillor sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale-fenomene meteorologice precum înghețul, grindina, poleiul, ploaia, seceta, alte fenomene a căror manifestare conduce la pierderi de producție de peste 30% din producția medie utilizate de către direcțiile pentru agricultură județene, …, în conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 2, normele de venit utilizate de către direcțiile generale ale finanțelor publice teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice la impunerea veniturilor din activități agricole obținute din exploatarea terenurilor agricole în cauză, se reduc corespunzător gradului de afectare”, se arată în documentul Ministerului Agriculturii.

Impozite mai mici în 2014

   Primele calcule făcute de inginerii Direcției Agricole au arătat o scădere  foarte mare în cazul normei de venit pentru cereale. De exemplu, în cazul grâului, în urma aplicării metodologieii s-a ajuns la un venit net de 110 lei, iar la porumb de 150 lei. Aceasta în vreme ce, în 2013, norma de venit pentru cereale a fost de 449 lei. La viile pe rod, venitul net a fost calculat la 1.400 lei, fiind luat în calcul cel de la strugurii de masă, strugurii de vin de masă și struguri de vin de calitate superioară.
   Scăderi sunt și la normele de venit pentru animale. De exemplu, la vaci norma de venit orientativă este de 300 lei, comparativ cu 435 lei anul trecut. La ovine și caprine a rezultat o normă de venit de 37 lei, la porci de 29 lei și de 30 lei la albine. La păsări de curte norma de venit a rămas la 3 lei pentru un număr de peste 100 de capete.
   Normele de venit au fost stabilite în funcție de valoarea producție vegetală și de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol pentru obținerea producției. Specialiștii au luat în calcul prețurile practicate în ultimii trei ani. Pentru calcularea normelor de venit au fost luate în calcul devizele pentru înființarea sau întreținerea culturilor agricole, cu sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă, precum și datele comunicate de autoritățile locale. De asemenea, în cazul prețurilor de vânzare, au fost folosite informațiile din târguri și oboare, aceste prețuri fiind comunicate săptămânal la Ministerul Agriculturii.
   A fost realizată o medie a ultimilor trei ani, iar din prețul de valorificare au fost scăzute cheltuielile de înființare și de întreținere a culturilor. De exemplu, la grâu: producția medie luată în calcul a fost de 2,2 tone/hectar, iar prețul mediu de valorificare a fost de 600 lei/tona. A rezultat un preț de valorificare de 1.320 lei, din care au fost scăzute cheltuieli totale de 1.210 lei, rezultând un venit net de 110 lei. La cereale, cheltuilile care pot fi luate în calcul sunt pentru „semințe, îngrășăminte, carburanți, lubrifianți, pesticide, lucrări de înființare, întreținere, recoltare efectuate inclusiv cu terți, energie electrică pentru irigare, apa pentru irigat”.
   La via pe rod, printre cheltuielile luate în calcul se numără „material săditor pentru completare vie pe rod, îngrășăminte, pesticide, material de legat, ambalaje, carburanți, lubrifianți, lucrări mecanice și manuale efectuate inclusiv cu terți, apa pentru irigat, energie electrică pentru irigare”.

Propunerile pentru normele de venit, trimise la Fisc
 
   Åžeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Marian Lungu, a afirmat că proiectul normelor de venit a fost deja transmis la DGRFP Galați. Åžeful fiscului vrâncean a arătat că doar în cazuri deosebite se va pune problema modificării acestora. „Normele de venit au fost analizate și transmise către Direcția Regională de la Galați. De regulă, ele nu sunt modificate, doar în cazuri deosebite se poate interveni asupra lor”, a precizat Marian Lungu.
   Anul trecut, nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe până la expirarea termenului legal că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului au stabilit sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. Impozitul se achită în două tranșe egale, de câte 50%, până la 25 octombrie 2014, respectiv 15 decembrie 2014. În total, suma calculată de Fisc pentru agricultorii vrânceni reprezentând impozitul pe norma de venit din agricultură a fost de 3,1 milioane lei.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?