Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vă mai amintiţi de „Gerald“? Capul afacerii ar putea scăpa definitiv de dosar


    Luna viitoare se împlinesc 20 de ani de la căderea celui mai mare joc piramidal din România: Gerald. În martie 1994 s-a constatat insolvabilitatea firmei, ocazie cu care administratorul Gerald Gorduna era arestat preventiv. Dosarul în care acesta este judecat pentru înșelăciune se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 București, următorul termen fiind pe 8 aprilie. Potrivit Noului Cod Penal, fapta s-a prescris, iar Gorduna ar putea scăpa definitiv de dosar. Vrâncenii își aduc aminte și acum de jocul piramidal Gerald. Au sperat să se îmbogățească, iar unii dintre ei mai tare au sărăcit. Alții au apucat totuși să-și cumpere cu banii încasați aparate electrocasnice sau… poșete. 

    Aproape orice vrâncean trecut de 40 de ani își amintește de marea „afacere Gerald” și de cel care a pus bazele acesteia: Gerald Gorduna. În octombrie 1993, acesta a înființat un joc de tip piramidal și foarte mulți oameni, din întreaga țară, s-au grăbit să-și depună economiile, asta dacă nu s-au împrumutat la banci în prealabil. În martie1994, jocul de tip piramidal se prăbușea și mii de oameni constatau că fuseseră păcăliți. Au trecut aproape 20 de ani de atunci. Gerald Gorduna a fost trimis în judecată, dar nici acum nu a fost dată o soluție definitivă în cazul său.
     Dosarul în care acesta și asociatul său sunt judecați pentru înșelăciune se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 din București, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 8 aprilie. Conform Noului Cod Penal, fapta pentru care Gorduna este judecat, respectiv înșelăciunea, se prescrie după cinci ani. Cu alte cuvinte, fapta comisă de Gerald s-a prescris cu mult timp în urmă. Prin urmare, nu este exclus ca la termenul din 8 aprilie, magistrații bucureșteni să constate că Gorduna nu mai poate fi tras la răspundere.
    Avocatul Mircea Stănculescu, din Baroul București, a cărui echipă îl reprezintă pe Gorduna, ne-a spus că fapta de care este acuzat al său client s-a prescris și potrivit vechiului Cod Penal, deși judecata a continuat. „Nu îl reprezint eu, ci echipa mea. Este o întreagă poveste aici. Nu au fost păgubiți doar din Focșani, ci din multe părți. Fapta este prescrisă de mult, iar dumnealui este liber de mulți ani. Nu a fost condamnat, iar cauza se judecă în continuare. Există proces pe roul Judecătoriei Sectorului 2. Nu este așa de simplu”, a spus avocatul Stănculescu.

Păgubos pentru unii, înfloritor pentru alții

    Bazele escrocheriei au fost puse în anul 1993, la Focșani, de Gerald Corduna, despre care presa centrală a scris că ar fi fost bodyguard-ul lui Ceaușescu, și Sorin Isac. Jocul era unul de tip piramidal, care le promitea oamenilor îmbogățirea peste noapte. În regulamentul concursului era specificat faptul că depunătorii puteau lua de șapte ori suma depusă, în trei luni de la depunerea banilor. Presa centrală scrie că peste 390.000 de persoane din țară și din Republica Moldova au depus în jur de 20 de milioane de euro. Patronii societății dădeau asigurări că, în total, cei aproape 400.000 de participanți vor încasa 400 de miliarde de lei vechi. De fapt, numai 57.000 ar fi primit bani, iar restul au intrat în categoria „păgubiților”.
    „Afacerea” a funcționat din octombrie 1993 până în martie 1994, dată la care s-a constatat insolvabilitatea firmei. Gerald a pus bazele afacerii împreună cu un alt tânăr care, după cum scrie presa centrală, provenea dintr-o familie cu rezonanță în perioada comunistă, tatăl acestuia fiind fost șef al Gospodăriei Centrale de Partid. În momentul în care au pus bazele afacerii, păguboase pentru zeci de mii de oameni, Gorduna avea 24 de ani, iar partenerul său, Sorin Isac, avea 25 de ani.
    S-a spus, la momentul respectiv, că cei doi ar fi putut fi folosiți pe post de paravan. Presa centrală a mai scris că în joc au fost depuse 47 miliarde de lei vechi, iar păgubiți au fost românii de pretutindeni, nu doar de pe malul de vest, ci și de est al Prutului. Listele cu câștigătorii, la fel ca și alte documente ale societății Gerald Focșani, au fost distruse. Nu s-a putut stabili nici măcar dacă au fost distruse în timpul anchetei sau după. De menționat este faptul că polițiștii vrânceni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au ocupat o vreme de anchetă, după care dosarul a fost preluat de București.
    Presa centrală a mai scris că teoria conform căreia Gerald Gorduna și Sorin Isac ar fi fost paravan pentru alți pești mai mari se bazează și pe comportamentul lui Gorduna de după escrocherie. Profilul lui de personalitate nu s-ar fi încadrat în tiparul persoanelor care concep inginerii economice.

Amintiri despre „furia” Gerald

    Probabil nu există focșănean aflat la a doua tinerețe care să nu-și mai amintească de „furia” Gerald, care promitea îmbogățirea peste noapte. Sediul „pomului lăudat” spre care oamenii se îndreptau să-și depună economiile era un spațiu închiriat de organizatori la fostul Centru Teritorial de Calcul, din apropierea sensului giratoriu de pe Bulevardul Brăilei. De fapt, zonei respective din urbea noastră i-a rămas până în ziua de azi denumirea de „Gerald”. Intersecția de la Gerald… 
    Este bine știut că cei care aveau relații și funcții importante la vremea respectivă și care au depus sume foarte mari de bani, au câștigat averi. Alții au ajuns să piardă case, bijuterii pe care le-au vândut ca să poată depune sume cât mai mari în speranța unui câștig de șapte ori mai mare! Au fost vrânceni care și-au vândut vitele din grajd, și-au scos banii de la CEC, au făcut împrumuturi pe la CAR-uri ferm convinși că participarea la acest joc îi va îmbogăți în doar trei luni, așa cum nu au reușit să se îmbogățească niciodată până atunci, prin muncă cinstită! Mulți au rămas, însă, săraci lipiți, în timp ce unii, mai modești, cu posibilități financiare mult reduse, au fost mai prudenți așa că au pierdut mai puțin sau au reușit să-și cumpere din sumele câștigate cine știe ce poșete, aparate electrocasnice sau alte obiecte…
    Amintirile focșănenilor care au experimentat bucuria câștigului fără muncă sau, dimpotrivă, a pierderii micilor sau marilor averi acumulate în anii comunismului, sunt încă vii. Focșaniul devenise un fel de Meca al înavuțirii spre care se îndreptau cu noaptea-n cap, români din multe colțuri ale țării. Coada din jurul clădirii era precum cea din zilele noastre formată de cei dornici să intre la Vatican! 
     Mulți își amintesc că prin partea dinspre bulevardul Brăilei se intra pentru depunerea banilor, iar prin intrarea din spatele clădirii, se forma coada celor programați să-și ridice sumele depuse, multiplicate de șapte ori! „Lucram la Romtelecom care aveam sediul chiar acolo până s-a construit noua clădire. Èšin minte că vorbeam cu colegele ce să facem și cum să facem să depunem și noi bani fără să stăm la coadă, că era lumea de pe lume! Și cum de la noi, de la Romtelecom, se intra în sediul Centrului de Calcul și din el în spațiul închiriat de Gerald, am reușit să depun fără să mai stau la coadă, parcă 280 de mii de lei. Mi-a dat o hârtie ștampilată și semnată pe care scria suma depusă, data la care trebuia să vin să iau banii și suma pe care ar fi trebuit s-o iau. Eu am apucat să iau banii și cu ei mi-am cumpărat un congelator, pe care-l mai am și în ziua de azi”, a povestit Irina T., din Focșani, amintintindu-și însă și de unii vrânceni care au depus chiar la începutul jocului piramidal sume mari de bani și care au ridicat bani frumoși. „Care au avut bani și relații au luat sume mari, dar vă dați seama că tot cei care au fost bogați pe vremea comunismului au putut face asta. Și pe vremea aia, se știe cine avea bani…”, a mai spus femeia.
    O altă focșăneancă a istorisit pățania unui coleg care pe vremea aceea lucra la fostul ISEH. „Știu că divorțase, vânduseră apartamentul și împărțiseră banii în două. El și-a dus toată suma la Gerald și a rămas cu buza umflată. A pierdut toți banii, a rămas sărac lipit”, a povestit femeia. „Eu eram prea mic ca să joc atunci, dar am fost acolo împreună cu fratele meu, care-și vânduse tot aurul și a depus banii la joc. A primit o hârtiuță ștampilată și cu ea a rămas, că a pierdut tot”, a povestit George, din Focșani. „Eu am scos de la CEC banii de înmormântare ai mamei, a murit săraca și n-a aflat… Și ea parcă a bănuit, că mereu mă întreba, nu cumva ai depus la Gerald banii mei de înmormântare… Dacă i-aș fi spus cred că murea de inimă atunci, pe loc, fiindcă am pierdut toți banii pe care îi strâsese săraca într-o viață, din munca la CAP”, a povestit și Constantina C., din Garoafa.

Gorduna este liber

    Gerald Gorduna a fost arestat pentru înșelăciune și gestiune frauduloasă la Focșani, pe 22 martie 1994. A obținut strămutarea procesului la Buzău, de unde a fost eliberat pe cauțiune după câteva luni de pușcărie. La scurt timp după eliberare a fugit din țară cu mulți bani, conform presei centrale, și s-a refugiat în Statele Unite ale Americii, unde s-ar fi căsătorit cu o americancă. Autoritățile române l-au dat în urmărire prin Interpol și au cerut SUA să îl extrădeze. Însă justiția americană a respins cererea de extrădare formulată de România pe motiv că statul român nu a reușit să demonstreze vinovăția acestuia, iar Gerald și-a văzut liniștit de viață.
    Ulterior, Gerald ar fi revenit în Europa și s-ar fi apucat de alte ilegalități, în anii 2000-2001. De data aceasta, trafic de droguri și spălare de bani, după cum reiese din mandatul european de arestare emis în 2007. Drogurile ar fi fost depozitate în Republica Moldova și erau distribuite în Italia, Germania, Olanda și Statele Unite. În iulie 2007 a fost arestat, iar în septembrie a fost extrădat în Germania de autoritățile române.

Acum are afaceri imobiliare

    În luna mai a anului 2012, reporterii Cancan.ro au discutat cu Gorduna. Potrivit celor din presa centrală, el locuia la București și ar fi avut afaceri imobiliare. Potrivit materialului apărut în Cancan.ro, întrebat despre „afacerea” de la Focșani, Gorduna s-a eschivat. „Sunt lucruri care au trecut, acum mă ocup de afacerile imobiliare. Nu sunt putred de bogat, dar mă descurc, nu pot să mă plâng”, a spus Gorduna. 
    Cu privire la informația potrivit căreia ar fi fost bodyguard-ul lui Ceaușescu, Gorduna a spus că este un basm și că nu știe cine a lansat acest zvon.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?