Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Medicii de familie, în război cu CAS


    Medicii de familie nu sunt de acord să completeze fișe de farmacovigilență, atunci când pe rețetele medicale trec denumirea comercială a medicamentelor. Acest lucru le-a fost cerut de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „În cazul prescrierii medicamentelor pe denumire comercială se vor avea în vedere efectele secundare sau ineficacitatea altor medicamente din cadrul aceluiași DCI și pentru care medicul prescriptor a întocmit fișa de farmacovigilență, pe care a înaintat-o Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor medicale”, este anunțul CAS, care i-a nemulțumit pe medici.
    Reprezentanții CAS vor ca medicii să informeze Agenția Națională a Medicamentului de fiecare dată când prescriu pe o rețetă denumierea comercială a unui medicament și nu denumirea substanței active. Prin urmare, medicii sunt revoltați și spun că Agenția Națională a Medicamentului trebuie informată doar în situația în care un pacient prezintă reacții adverse la un anumit medicament. „Fișa de farmacovigilență se completează doar pentru un medicament prescris la care medicul sau pacientul au sesizat anumite efecte adverse (nedorite). Nu ai cum să alegi un medicament la care ar trebui să-i completezi fișa de farmacovigilență, ar echivala cu a administra cu bună știință un medicament la care deja s-au sesizat efecte adverse și, evident, un astfel de gest ar constitui MALL PRAXIS! În justificarea alegerii unei anumite denumiri comerciale rețeta electronică nu are absolut nicio legătură cu fișa de farmacovigilență, care poate ar putea fi completată sau nu pentru alte DCI (denumire comună internațională, din aceeași clasă de medicamente). În rețeta electronică se cere «justificarea» alegerii unui anumit medicament și nicidecum de ce nu am preferat alte preparate din aceeași clasă!”, spune medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
    Medicii trebuie să justifice de ce prescriu un medicament sau altul încă de la 1 februarie, de când a intrat în vigoare noua rețetă medicală.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?