Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Cum poate influenţa planul urbanistic SILUETA şi starea de sănătate a locuitorilor unui oraş


    Un studiu realizat de Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA) a încercat să stabilească dacă există o legătura între starea de sănătate a oamenilor și planul urbanistic al orașului în care aceștia locuiesc. Comparând indici precum activitatea fizică, obezitatea infantilă și numărul bolnavilor de diabet în mai multe orașe populate din Marea Britanie, realizatorii studiului susțin că există o colerație între numărul locuințelor, spațiul verde și starea de sănătate a oamenilor, informează cotidianul The Independent. Deși toate orașele analizate dispuneau de spațiu verde, autorii studiului precizează că important este modul în care aceste spații sunt amenajate, astfel încât oamenii să fie încurajați să se plimbe pe jos prin oraș sau parcuri, să alerge sau să-și lase copiii să se joace în aer liber.
    Potrivit studiului, în orașele în care existau cei mai puțini adulți activi din punct de vedere fizic – aici fiind incluse localități precum Sandwell (Birmingham), Brent (Londra) sau Gateshead (Newcastle) – densitatea locuințelor era mult mai mare, iar spațiul verde era cu 20 la sută mai mic decât în cele mai populate orașe.
Un factor important care pare că influențează această situație este nivelul de trai din anumite zone. Astfel, în zonele cu mai mult spațiu verde și cu mai puține case, unde parcurile sunt bine îngrijite, prețurile sunt pe măsură, astfel că persoanele care locuiesc aici își permit, deopotrivă, să cheltuiescă sume importante pentru a se menține în formă, potrivit studiului citat.
    Concluzia autorilor studiului este că un plan urbanistic bine pus la punct poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a locuitorilor acelui oraș, fiind reduse astfel riscuri precum cel de atac de cord, atac cerebral sau boli precum diabetul. „Odată cu trecerea responsabilității privind starea publică de sănătate de la autoritățile guvernamentale la cele locale, este esențial ca arhitecții și dezvoltatorii să depună eforturi pentru a crea orașe mai sănătoase. Într-un moment în care austeritatea și creșterea preocupării pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a populației sunt în creștere, este șocant să aflăm că doar ținând cont de aceste aspecte putem economisi milioane de lire sterline anual în ceea ce privește costurile legate de tratarea obezității”, a declarat președintele RIBA, Stephen Hocker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?