Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO : Rata de vaccinare antirujeolică în Vrancea este sub 50%; unele comunități au nevoie de mediatori sanitari


Problema administrării vaccinului antirujeolic a fost principalul punct de discuție în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social ce a avut loc ieri la sediul Prefecturii. De asemenea, s-a mai discutat despre lipsa mediatorilor sanitari în comunitățile de rromi, lipsa medicilor de familie din unele localități din Vrancea și a asistenților medicali comunitari.
    Potrivit medicului Janina Lazăr, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, la ora actuală, în Vrancea sunt 4 cazuri de rujeolă confirmate, iar 1.700 de copii sunt neimunizați, fiind considerați restanțieri. Ei trebuie recuperați până la sfârșitul anului. Potrivit doctoriței, în prezent, vaccinul antirujeolic este disponibil, aflându-se în depozitul DSP-ului. Distribuirea către medicii de familie a început deja, urmând a fi administrat „populației eligibile de vaccinare”.
    „La data de 21 iulie, erau la nivelul național 8.246 de cazuri diagnisticate cu rujeolă, din care s-au înregistrat 32 de decese. Decesele care au survenit au fost atât la copii sub vârsta de an de zile, care conform datelor medicale nu sunt eligibili la vaccinare decât după ce împlinesc vârsta de 9 luni, dar și la copii cu vârste mai mari de un an de zile, care nu au fost vaccinați corespunzător. Noi avem la momentul actual patru cazuri confirmate de rujeolă. Rujeola este o boală a copilăriei, care în mod normal nu este gravă decât dacă intervin complicațiile. Rujeola se transmite aerogen de la o persoană la alta prin vorbitul direct, prin tuse, strănut. Are o incubație între 9-11 zile, cu o limită între 17-18 zile. În această perioadă, copilul este capabil să transmită celor din jurul lui rujeola, iar persoana să o dezvolte.
Problemele apar în urma complicațiilor, pentru că este boală care ne face sensibili față de alte infecții. Una dintre complicații este dată de apariția infecțiilor și se poate manifesta sub formă de rinită purulentă, otită, bronșită, pneumonii, bronhopneumonii. În cazul bronhopneumoniilor, decesul survine în 90% din situații. Alte tipuri de complicații grave sunt cele de tip neurologic, care pot lăsa sechele neurologice, ce pot duce până la retard, paralizii, iar decesul poate să survină în 1-3 ani. Din această cauză, noi ne facem probleme pentru această boală. Noi încercăm să ajutăm populația să conștientizeze că poate foarte ușor să se protejeze printr-o singură inoculare a vaccinului.

Vaccinul este disponibil, se află în depozitul DSP-ului și a început distribuirea către medicii de familie, pentru a fi administrat populației eligibile de vaccinare. La momentul acesta, rata de vaccinare la noi în județ este sub 50%. Pentru o protecție optimă, rata de vaccinare ar trebui să fie peste 95%. Noi ne dorim să obținem această rată de vaccinare la noi în județ. Motivul pentru care ne-am adunat este pentru a găsi o modalitate de a crește rata de vaccinare la nivelul județului. Pâna la data de 12 iulie nu am avut vaccin. Vaccinarea nu a fost posibilă din cauza lipsei de vaccinuri de la nivel central. În momentul ăsta avem vaccin și putem să imunizăm toți copiii eligibili.
Dintr-un total de 2500 de copii, au rămas un număr de 1700 de copii neimunizați, pe care noi îi considerăm restanțieri și care trebuiesc recuperați până la sfârșitul anului, dar ca o primă intenție, pentru a urgența și pentru a vedea un progres până la sfârșitul trimestrului III, ne dorim ca toți medicii de familie să vaccineze din lista lor de restanțieri minim 75%, ca ulterior să reușim până la sfârșitul anului să-i vaccinăm pe toți.
    Ne-ar fi mai util un mediator sanitar la minim 200 de rromi. Spun asta din cauză că aceste comunități de rromi au o structură proprie și nu prea colaborează sau nu ne permit accesul atât de ușor în cadrul comunității, decât dacă avem un mediator sanitar tot de etnie, care să ne faciliteze accesul. Noi considerăm că o populație de 200 de rromi este destul de mare, astfel încât să avem nevoie de un mediator sanitar. De asemenea, și asistenul medical comunitar este reglementat la 500 de persoane. Ministerul ne-a mai cerut să identificm centre de imunizare în localitățile în care avem imunizare scăzută și în care există număr mare de restanțieri. Acest lucru este în analiză, trebuie identificat personalul care să se ocupe de vaccinare”
, a spus doctor Janina Lazăr, din cadrul DSP Vrancea.
Ieri, ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta pe tema vaccinărilor. Potrivit Mediafax, în urma întâlnirii, s-a stabilit ca mai mulți directori de DSP-uri din țară să fie demiși. Este vorba de directorii din Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, unde rata de vaccinare este sub 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?