Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Reţelele termice din zonele Bahne, Gară şi Independenței vor fi reabilitate


   Administrația publică focșăneană va implementa un nou proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare, pentru zonele în care nu s-a făcut deja modernizarea. Finanțarea urmează să fie asigurată tot în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, valoarea estimată a investiției fiind de 12 milioane de lei. Primarul Decebal Bacinschi a spus că vor fi accesate fonduri europene și pentru un nou proiect PIDU, pentru repararea străzilor și extinderea spațiilor verzi din nordul municipiului.

    Primăria municipiului Focșani va derula un nou proiect de reabilitare a sistemului de termoficare urbană, o continuare a primului proiect cu finanțare europeană care se va încheia în aprilie și prin care SC ENET SA a fost modernizat. Acest al doilea proiect urmează să cuprindă modernizarea și reabilitarea rețelelor de termoficare și a punctelor termice zonele care nu au fost modernizate deja. Practic, exceptând zona Sud și Centru, unde s-a intervenit deja, în restul municipiului vor fi schimbate conductele vechi de încălzire și vor fi automatizate și modernizate 30 de puncte termice. „Avem promisiuni pentru etapa a doua a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, prin care tot orașul ar putea fi rezolvat, rețele principale și secundare, puncte termice din zonele Bahne, Gară, Independenței. Vom prezenta noul proiect și Consiliului Local, până în aprilie vrem să definitivăm actele necesare acestei investiții, astfel încât în anul 2015 să avem tot sistemul de termoficare din oraș nou, dacă reușim să promovăm acest proiect”, a spus primarul Decebal Bacinschi, ieri, în cadrul întâlnirii legată de dezbaterea bugetului local pentru anul 2014.
    Întrucât municipalitatea focșăneană a gestionat foarte bine primul proiect de reabilitare a sistemului de termoficare, Primăriei Focșani i s-a propus, de oficialii Ministerului Mediului, într-o întâlnire privind derularea unui nou proiect. Discuțiile au avut loc săptămâna trecută. Finanțarea urmează să fie asigurată tot în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, valoarea estimată fiind de 12 milioane de lei. 
   Primăria Focșani urmează să depună un nou proiect și o nouă cerere de finanțare, până în aprilie 2014, potrivit declarațiilor primarului Decebal Bacinschi. Edilul a specificat că actualul proiect de reabilitare a sistemului de termoficare se află într-o stare avansată de finalizare, cu câteva luni mai devreme față de termenul stabilit, 30 aprilie 2014. „Cel mai mare proiect pe care l-am avut la nivelul municipiului Focșani este proiectul de termoficare, care la sfârșitul anului 2013 era realizat în proporție de 99%. Am terminat centrala nouă, care este în probe, suntem în perioada de recepție, rețelele sunt terminate, mai avem doar de executat refacerea zonelor unde s-a intervenit”, a mai spus Bacinschi.       
    Proiectul actual de reabilitare a sistemului de termoficare urbană a avut o valoare de 150 milioane de lei, din care 50% a fost contribuția Uniunii Europene, 45% a Guvernului României și 5% a Primăriei Focșani.

Un nou PIDU pentru zona Obor

    Primarul a specificat faptul că municipalitatea va accesa fonduri europene în cadrul programului de finanțare 2014-2020, pentru a iniția un nou proiect PIDU (Plan Integrat pentru Dezvoltare Urbană) pentru reabilitarea străzilor și spațiilor verzi din zona de nord a Focșaniului, mai exact în zona Obor și arealele învecinate. Dacă și acest proiect va fi pus în practică, mai rămâne de cosmetizat infrastructura din Bahne și Centru. 
    În prezent, PIDU se desfășoară în zona de sud a municipiului Focșani, în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești, și presupune reabilitarea mai multor străzi, modernizarea stațiilor de autobuz, crearea de piste pentru bicicliști, extinderea spațiilor verzi și introducerea unui sistem de supraveghere video stradală. „În ceea ce privește PIDU, spre sfârșitul anului 2014, în septembrie-octombrie, vom fi în măsură să îl finalizăm. În Mândrești vom termina lucrările în 2-3 luni și urmează să finalizăm în Sud”, a precizat edilul. Valoarea proiectului actual este de 60 milioane de lei, fiind vorba de o cofinanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional Regio, pentru zona de Sud-Est.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?