Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO: Directoarea Căminului Cultural din Vulturu a fost MAMĂ DE SCHIMB


   Daniela Rusu, de 35 de ani, director al Căminului Cultural din Vulturu, a trăit experiența de a fi mamă în altă familie decât a sa, participând la emisiunea „Schimb de mame”. „A fost o experiență care chiar mi-a plăcut! Nu pot zice că la început n-am avut și o oarecare teamă dar acum, după ce am participat la această emisiune, pot spune că a fost o săptămână din viața mea absolut inedită”, a spus Daniela. Cele două fetițe și soțul acesteia, Adrian Petrică Rusu, polițist în cadrul Postului de poliție din comuna Vulturu, au apreciat la rândul lor că au trăit o experiență unică.

    Ați avea curajul să vă lăsați copiii în grija altei „mame”? Ați accepta provocarea de a vă urca într-o mașină care vă duce în altă familie, domiciliată într-o zonă ce vă este la început necunoscută, și de a trăi o săptămână alături de oameni pe care nu îi cunoașteți dinainte? Ați avea curajul să vă lăsați filmați șapte zile din șapte, invitând o țară întreagă să vă cunoască locuința, copiii, bărbatul, obiceiurile casnice? 
    Cu siguranță, mai toți ne-am uitat la emisiunea „Schimb de mame” și într-un fel sau altul, poate ne-am pus problema cam ce am face noi într-o situație sau alta, dacă ne-am adapta, dacă am învăța ceva, dacă la întoarcere am modifica ceva din modul de viață al familiilor noastre… Aceleași întrebări și le-a pus și Daniela urmărind, de-a lungul timpului, edițiile acestei emisiuni, însă nici prin vis nu i-a trecut că la un moment dat, ea însăși va deveni una dintre protagoniste. Până într-o zi! „Nu mi-am imaginat niciodată că am să ajung acolo! Totul s-a întâmplat foarte rapid, cei de la emisiune au sunat la primărie, unde lucrez eu, întrebând dacă ar putea fi în comună posibile participante la „Schimb de mame”. În glumă, am zis hai că mă duc eu. Am glumit apoi pe această temă cu colegele, cu domnul primar, dar până seara când am venit acasă m-am hotărât și le-am zis soțului și fetițelor că mă duc. Și totul s-a petrecut foarte repede. Am avut înainte un interviu și la o săptămână au început filmările. Nu am știut unde o să merg și cine o să vină la noi, și din acest motiv, la început mi-a fost un pic teamă. De asemenea, a trebuit să mă obișnuiesc cu faptul că sunt filmată, dar totul a decurs cât se poate de bine. Pe 29 decembrie s-a difuzat emisiunea”, a povestit Daniela.

„Aș mai participa o dată, fără nicio reținere”

    Daniela spune că dacă ar fi putut să aleagă, i-ar fi plăcut mai mult să ajungă într-o familie care locuiește la casă, nu la bloc, și nici în capitală, însă dincolo de asta, consideră că a trăit o experiență foarte frumoasă. Și asta, chiar dacă timp de o săptămână, cât a locuit la familia de schimb de la București, nu a vorbit deloc cu soțul și fetițele sale. „Am făcut ceva ce nu mai făcusem până atunci. Chiar mi-a plăcut, persoanele de acolo au fost sociabile și nu am avut probleme de adaptare. Am zis că dacă ar fi să mai particip o dată, aș accepta fără nicio reținere”, a mai spus Daniela.
    Cele două fetițe ale sale, Erica, de patru ani și Andra Bianca, elevă în clasa a  VI-a la Școala din Vulturu s-au adaptat și ele foarte bine cu celalaltă „mămică”. „A fost ceva foarte interesant, o ocazie unică să particip la această emisiune. M-am gândit că atunci când va veni o altă mamă la noi o să văd un alt mod de viață. Mama de schimb s-a descurcat destul de bine, mi s-a părut sociabilă. Surioara mea mai mică mă așteptam să fie ceva mai tristă fără mama noastră, dar și ea s-a adaptat, s-a comportat așa cum se comportă de obicei”, a spus Andra Bianca.
    O experiență inedită a constituit-o „Schimb de mame” și pentru soțul Danielei, Adrian. Polițist în cadrul Postului de poliție din Vulturu, el recunoaște că inițial a avut reticențe în a participa la emisiune însă până la urmă a luat totul ca pe o provocare, și nu regretă. „Pentru mine, la început a fost puțin mai greu, am fost mai crispat, dar m-am adaptat. Nu mi s-a părut deloc greu cu mama de schimb, poate și pentru că eu, ca persoană, mă implic oricum în orice activitate casnică. Foarte mulți prieteni ne-au spus că am avut curaj să facem acest lucru, că ei n-ar putea face asta, n-ar avea curajul. Nouă nu ne pare rău, pentru că efectiv a fost o experiență inedită pe care am avut ocazia să o trăim”, a spus Adrian.

Director de cămin cultural cu responsabilități de asistență socială

    Odată ce treci pragul casei familiei Danielei nu ai cum să nu simți căldura căminului lor, căldura acelei afecțiuni profunde ce leagă, cu fire nevăzute, copiii de părinți, părinții de copii și soții între ei. În casa lor pare să fie mereu dragoste, înțelegere și veselie, fiecare știindu-și bine responsabilitățile și acționând întotdeauna toți pentru unul și unul pentru toți. S-au înconjurat, în cocheta lor locuință, de lucruri frumoase cărora le-au dat un plus de valoare alăturându-le flori. Tot felul de flori ornamentale atât de frumoase, de perfecte încât mai c-ai crede că sunt artificiale. Și înțelegi, pe măsură ce Daniela și Adrian vorbesc despre ele, că au crescut așa pur și simplu ca urmare a pasiunii cu care sunt îngrijite. Pasiune pe care, de altfel, cei doi o pun în tot ce fac și astfel, reușitele nu au întârziat să apară.
    Din 1998, Daniela ocupă funcția de director al Căminului Cultural din Vulturu. Și-a luat treaba în serios, cu atât mai mult cu cât clădirea în care funcționează acesta a fost renovată, dotată, modernizată. „Lucrez foarte mult cu copiii, în octombrie anul trecut am înființat trupa de dansuri populare pe care am denumit-o „Rapsodia vultureană” și cu care am obținut rezultate frumoase. Coregrafii noștri sunt profesioniști de la Ansamblul „Èšara Vrancei”. Totodată, ne-am gândit să înființăm și o trupă de teatru cu persoane ieșite la pensie. Am discutat cu multe cadre didactice pensionare și chiar au fost de acord. Mi-au și spus că atunci când erau tineri chiar funcționa aici o trupă de teatru. Acum, fiind la pensie și având mult timp liber, chiar le-ar plăcea să facă parte din acest proiect. De un an și ceva mă ocup, la primărie, și de asistența socială pentru că nu este destul personal. Am învățat în timp această meserie, când țineam locul altor colege care intrau în concediu de maternitate. Acum mi s-a propus să rămân pe asistență socială, dar nu vreau, îmi place mult mai mult ce fac dincolo, la Căminul Cultural”, a spus Daniela. 
    Tot din pasiune, ea a învățat și o altă meserie: aceea de coafeză, și n-a durat mult să fie foarte apreciată și solicitată pentru priceperea ei. Într-un colțișor al casei și-a amenajat chiar un mic „cabinet” de coafură iar din el, toate prietenele și cunoștințele care vin să le aranjeze ies mulțumite, cu zâmbetul pe buze.

„Apreciez mai mult familia mea”

    Extrem de implicată în comunitatea în care trăiește și foarte cunoscută pentru tot ceea ce face, Daniela este acum, după participarea la „Schimb de mame”, și admirată pentru curajul său. Ea însăși spune că experiența trăită în cadrul acestei emisiuni a făcut-o să-și aprecieze și mai mult familia. „Eu am venit altfel de acolo, adică pot spune că mi-am încărcat bateriile. Chiar mă gândeam înainte că m-aș duce undeva să văd și să învăț lucruri noi, să învăț să le fac și la mine acasă… Iată că am fost, și să știți că acum, chiar îmi apreciez mai mult familia. Experiența de la „Schimb de mame” a fost una inedită, frumoasă, și dacă ar fi să mă mai duc o dată, aș accepta din prima”, a concluzionat Daniela.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?