Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cinci persoane diagnosticate cu trichineloză, alte șase sunt suspecte


   Cele două focare familiale de trichineloză din Mărășești și Gugești au intrat în atenția Ministerului Sănătății. Într-un comunicat de presă postat ieri pe site-ul instituției se precizează că în cazul focarului de trichineloză din Mărășești, carnea infestată a fost consumată pe 19 decembrie 2013, nefiindu-i efectuate examene trichineloscopice înainte de consum. Din cele cinci persoane care au consumat carne, doar trei au prezentat simptome ale bolii începând cu data de 4 ianuarie 2014. Drept urmare, celor trei le-au fost efectuate analize la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului  Județean, fiind confirmați cu trichineloză. În prezent, toți cei cinci pacienți sunt sub tratament. În urma testelor efectuate de către Direcția Sanitar Veterinară Vrancea s-a stabilit prezența parazitului.
   În cazul focarului familial din Gugești, șase persoane au consumat carnea infestată pe 20 decembrie 2013. Din total, doar patru persoane au prezentat simptomele specifice trichinelozei, dar testele de laborator au confirmat prezența bolii la două persoane. Medicul de familie din comuna Gugești, Marilena Medeleanu, ne-a precizat că este vorba de un copil și un adult, diagnosticați cu trichineloză, plus alte patru persoane suspecte. În prezent, aceștia primesc tratament de specialitate. „Am avut șase persoane, 2 copii și patru adulți, care au consumat carnea infestată. Au fost confirmate două cazuri, un copil și un adult. În prezent, cu toții sunt sub tratament, pe care îl iau sub supraveghere medicală, vin o dată pe zi la cabinet și noi îl administrăm. După 10 zile de tratament, ei vor fi supuși unor noi analize. Carnea infestată a fost ridicată”, ne-a precizat medicul Marilena Medeleanu. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, rezultatele testelor  efectuate de către Direcția Sanitar Veterinară Vrancea au confirmat prezența parazitului. 
Sfaturile specialiștilor pentru prevenirea bolii
   Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății recomandă  populației să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate. „Este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății. Specialiștii avertizează că factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă; achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?