Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Bebelușii nu mai primesc lapte praf gratuit


   Sugarii, care au diferite probleme de sănătate sau nu pot fi alăptați de mame, nu mai primesc lapte praf gratuit. De la finele anului trecut, în stocurile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu mai este niciun gram de lapte praf. Situația este cu atât mai gravă cu cât, până acum, în bugetul instituției nu a fost prevăzut niciun leu la acest capitol. „Nu mai avem lapte praf și nici buget. Momentan nu se știe când vom primi bugetul. Oricum, mai avem foarte puțini beneficiari, din cauza acelui criteriu B”, a precizat medicul Alin Lazea, șeful Compartimentului de Asistența Mamei și Copilului, din cadrul DSP Vrancea.
   Reprezentanții DSP au precizat că în urmă cu câțiva ani, la nivelul județului nostru beneficiau de lapte praf gratuit câteva sute de bebeluși, dar din 2011, de când guvernul pedelist a modificat criteriile de acordare, numărul beneficiarilor a scăzut foarte mult. Acum, laptele praf este distribuit copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, în cazul în care mamele prezintă contraindicații ale alăptării, fiind suferinde de boli grave, respectiv TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie (stare generală proastă a organismului, comună mai multor boli-n.r.), septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficiență renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie, dacă se constată o creștere nesatisfăcătoare a copilului, dar și dacă micuțul este adoptat sau se află în plasament ori mama acestuia a decedat.
Medicii de familie atrag atenția că în primele 12 luni de viață, sugarii trebuie să fie hrăniți cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat. „În primul an de viață este indicat laptele matern și laptele praf, în niciun caz laptele de vacă. Dacă bebelușii sunt hrăniți cu lapte de vacă, apar foarte multe dereglări în organism și nu pe o perioadă scurtă de timp, ci pe termen lung. Dacă acești copii nu vor mai primi laptele praf necesar, pot apărea anemii, distrofii, iar dezvoltarea intelectuală va fi aproape de zero”, atenționează medicii.
   Potrivit specialiștilor, laptele matern îl ferește pe sugar de alergii și de boli (răceli, diaree, boli infecțioase), datorită anticorpilor pe care acesta îi conține. Studii recente arată că acei copii care sunt hrăniți în primele 6 luni de viață exclusiv cu lapte matern sunt mai puțin expuși riscului de infecții ale urechii, diaree, boli respiratorii și pot fi mai puțin expuși riscului de apariție a obezității în copilărie. Copiii hrăniți la sân se îmbolnăvesc mai rar decât ceilalți copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?