Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

„Pacienții așteaptă să primească maximul de la medicul urgentist‟. Interviu cu dr. Monica Căluian, de la Spitalul Militar Focșani

Medicul specialist medicină de urgență Monica Căluian este unul dintre cei mai noi membri ai echipei medicale din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu‟ Focșani. Originară din Tecuci, județul Galați, dr. Monica Căluian spune că pasiunea pentru medicină a apărut încă din perioada liceului, având-o drept exemplu pe sora mai mare, care este medic urgentist. „M-am născut în localitatea Tecuci din județul Galați. Pasiunea pentru medicină a apărut în perioada liceului din dorința de a urma exemplul profesional al surorii mele, tot medic urgentist, dar și din dorința de a obține satisfacția sufletească dată de mulțumirea pacienților întâlniți. Se înțelege că această meserie este una complexă, dar care, în cei șase ani de studii și, apoi, în rezidențiat, ne pregătește pentru viață, ne oferă un sentiment de bine, știind că undeva, cineva are nevoie de noi și noi îl putem ajuta. Studiile preuniversitare le-am făcut în orașul Galați, iar în anul 2010 am fost admisă la Facultatea de Medicină și Farmacie «Dunărea de Jos». Studenția a fost o perioadă grea, dar frumoasă. La sfârșitul celor 6 ani am reușit să-mi aleg, în urma examenului de rezidențiat, specialitatea medicină de urgență. Rezidențiatul l-am făcut la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Ap. Andrei» din Galați, în cadrul secției U.P.U.-SMURD, sub îndrumarea Dr. Trifan Angel Liviu‟, spune dr. Monica Căluian.

Medicina de urgență, sau medicina „scut de aur‟, nu este o simplă adaptare a medicinei clinice în situații acute, ci este o specialitate complexă, interdisciplinară, care are scopuri bine conturate. Uzează de mijloace comune tuturor specialităților, pe care le utilizează într-un mod de lucru propriu, specific și foarte precis standardizat, reprezentând totodată terenul de desfășurare a muncii de echipă‟, mai spune dr. Monica Căluian. Fiind o specialitate a luptei contracronometru, „în cele mai diverse condiții de lucru, medicina de urgență este în mod dovedit una dintre cele mai expuse dintre specialitățile medicale și una dintre cele mai riscante pentru întregul personal care o practică. Medicina de urgență este o specialitate complexă, uneori grea, dar frumoasă care te obligă să te menții în formă pentru a reda zâmbetul pe fața pacientului, dar și colegilor din echipa care se bazează pe tine‟, adaugă medicul.

Dr. Monica Căluian spune că a ales medicina de urgență, considerată a fi una dintre cele mai solicitante ramuri ale medicinei, pentru că simte că o caracterizează. „Îmi place noul, îmi plac provocările și diversitatea pe care mi le oferă fiecare caz în parte. Medicina de urgență reprezintă o provocare în fiecare zi și posibilitatea de a ajuta mulți oameni. În urgență nu ai cum să întâlnești același caz de mai multe ori într-o zi. Practic, energia pe care o primești și o oferi este permanent la nivel maxim. Pacienții așteaptă să primească maximul de la medicul urgentist‟, spune dr. Monica Căluian.

„Am început să îmi aleg modele în viață apreciind tinerii medici și veteranii spitalului‟

Cu toate că primele luni de rezidențiat au fost „foarte dificile‟, cu timpul, tânăra s-a adaptat. „Pregătirea teoretică nu se oprește în rezidențiat, din contră, se intensifică. Există, în schimb, un sentiment de mândrie că ești absolvent și că în sfârșit faci ceea ce-ți place și ai un impact pozitiv, mai mic sau mai mare, asupra unor oameni‟, este de părere dr. Monica Căluian. Primul contact cu pacienții, în calitate de student, a avut loc în anul III de facultate, considerându-l drept un moment important de altfel, pentru că atunci mi-am dat seama că pot vedea practic cum se aplică tot ce am învățat până atunci. Medicina nu constă în a număra sute de informații și atât. Contează enorm să știi când și cum să le aplici, dar și interacțiunea, informarea, susținerea și consolarea pacientului pentru a trece de momentul critic din viața lui. Acesta a fost debutul în înfruntarea unei adevărate provocări și anume încercarea de a-mi împlini visul înțelegerii tainelor medicinei și a deslușirii cazurilor medicale. Am făcut stagii de pregătire în fiecare secție a spitalului, am învățat limbajul medical, am văzut cum se desfășoară o intervenție chirurgicală și cât efort este în spatele unei operații reușite. Cel mai important, am început să îmi aleg modele în viață apreciind tinerii medici și veteranii spitalului. Mi-am dorit să fiu ca ei, să învăț din experiența lor și să mă descurc în orice situație, spune dr. Monica Căluian.

Cum a ajuns dr. Monica Căluian să lucreze în cadrul Spitalului Militar Focșani? „Un coleg medic, venit înaintea mea în rândul medicilor de aici, mi-a vorbit despre oamenii frumoși de aici. Când a apărut anunțul cu postul scos la concurs eram deja hotărâtă să fac parte din familia Spitalul Militar de Urgență «Dr. Alexandru Popescu» Focșani. Medicina de urgență are legătură strânsă cu medicina militară dacă ne gândim la intervenția medicilor în războaiele care au afectat evoluția omenirii de secole. Un medic urgentist face triajul medical direct pe câmpul de luptă dacă ne gândim la teatrele de operații‟, mai adaugă dr. Monica Căluian.

Tânăra spune că medicina este un stil de viață, un drum lung alcătuit din zeci de examene și nopți nedormite‟, însă este și un drum presărat cu bucurii, împliniri, satisfacții și mulțumiri în care trebuie să înveți să-ți dozezi puterea‟. Cum face față stresului emoțional acumulat după o zi grea la serviciu? „Nu pun în balanță oboseala după o zi în slujba sănătății, a pacientului care primește speranță. Oboseala se transformă în mulțumirea zilei reușite. Este mai greu când nu reușești. Atunci te sprijini pe umerii familiei‟, spune dr. Monica Căluian.

În plan profesional, dr. Monica Căluian își dorește să evolueze, să se perfecționeze și să-și păstrezeambiția să fac tot mai mult pentru mine și pacienții cu care interacționez‟.

Îi dorim mult succes în activitate medicului Monica Căluian!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?