Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Cancerul de piele – vă asumați răspunderea?


Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, având o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați. Cancerele de piele pot deriva din toate cele trei straturi ale pielii: epiderm, derm și hipoderm. În mare, cancerele pielii sunt de două feluri – unele care derivă din alunițe = melanoame maligne și cele care derivă din alte celule ale pielii = cancere nonmelanice.
Frecvența cancerelor pielii o depășește pe cea a oricărui cancer uman și este cuprinsă între 9-13%. De reținut că cel mai agresiv cancer de piele este melanomul malign. Incidența tumorilor cutanate este în continuă creștere în România datorită lipsei de implicare a pacienților care iau în considerare folclorul, folclor care spune că este de rău augur să operezi o tumoră cutanată, dar și lipsa de implicare a medicilor din asistența primară are rolul ei deoarece aceștia consideră că tumorile cutanate nu au o importanță prea mare.
Cancerele non-melanice sunt de două feluri – carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular și apar datorită unor situații speciale la care este expusă pielea și tumorile sale benigne. Factorii de risc care duc la apariția acestor cancere sunt: – expunerea la radiațiile solare și arsenic, iradierea terapeutică pentru acnee și hirsutism, imunosupresie, infecția cu Papiloma virus uman, inflamații cronice (fistule, dermatite, cicatrici cheloide, leziuni atrofice), factori ereditari – xantelasma pigmentosum, sindromul nervilor bazali. Odată apărute aceste tipuri de cancer, ar trebui să beneficieze de un diagnostic și un tratament adecvate. Diagnosticul nu este unul dificil și este clinic și prin examinare anatomopatologică din piesă chirurgicală sau biopsie. Tratamentul, în schimb, este unul chirurgical cu margini de excizie de siguranță.
Aceste cancere nu au o agresivitate foarte mare, în schimb apar în zonele cu expunere solară, de exemplu față, și nu ne dorim o asemenea tumoră care crește pe fața noastră. Cancerele de acest tip au un prognostic foarte bun deoarece au creștere lentă, ceea ce asigură timpul necesar prezentării la doctor unde diagnosticul este ușor de stabilit și de urmat tratamentul.
Carcinoamele necesită o urmărire periodică de lungă durată: măsuri de protecție solară (haine, creme), instruirea pacienților pentru autoexaminare și prezentarea la doctor la orice suspiciune, examen clinic periodic la 3luni în primii doi ani și la 6 luni ulterior, recidivele pot apărea des în primii doi ani după tratament. Melanomul malign este cea mai agresivă tumoră cutanată. Recunoașterea factorilor de risc cancerigeni a devenit o problemă de sănătate publică. Tehnologia de ultimă generație din medicină a permis descoperirea unor noi factori de mediu implicați în apariția tumorilor cutanate. S-a emis ipoteza că pentru carcinomul bazocelular sunt importante expunerile agresive intense și intermitente la razele ultraviolete, pentru cel spinocelular expunerile prelungite, iar pentru melanom sunt relevante episoadele intermitente de agresiune solară intensă.
Cu șanse mai mari de a face cancer de piele sunt persoanele cu fototip 1 și 2 cu ochi albastru sau verzi. Prezența alunițelor reprezintă un marker de identificare a persoanelor cu risc de dezvoltare a melanomului malign, aceste alunițe fiind terenul de dezvoltare a acestui cancer extrem de agresiv. Odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul de apariție a cancerului cutanat deoarece expunerea la razele UV s-a desfășurat într-un interval de timp mai îndelungat.
Agresivitatea radiațiilor UV (naturale sau artificiale) este factorul principal în inițierea unui cancer de piele, determinând mutații ale ADN celular din piele cu impact nociv mare asupra sistemului imun cutanat. În acest fel nu mai sunt respinse eventualele celule canceroase care apar în piele după expunerea la radiațiile UV. Este foarte important timpul de expunere, cu cât este mai lung, cu atât mai periculos, dar și antecedentele de arsuri solare. Până în prezent sunt scrise sute de lucrări științifică care demonstrează mecanismul prin care Radiațiile UV duc la apariția melanomului malign.
Pentru apariția cancerului de piele un rol important îl au radiațiile ionizante și diferitele substanțe chimice cu care intram în contact și care sunt la tot pasul în ziua de azi. Riscul crește și în caz de tratamente imunosupresiare și stări de imunosupresie. Între factorii de impact în dezvoltarea cancerului de piele sunt și fumatul, alcoolul, traumatizarea leziunilor (nu se referă la chirurgie care este tratament, nu traumatism) și sarcina.
Recent s-a constatat că prezența virusului Papiloma virus uman (HPV) duce la apariția cancerului de piele. Acesta este un virus de mici dimensiuni care are capacitatea de a integra genomul său viral în celula umană. În acest fel apar celulele canceroase. În prezent sunt 130 de tipuri de HPV!
Cum putem să recunoaștem transformarea unei tumorete cutanate? Ideal ar fi sa nu ajungem în situația de a ne îngrijora de transformarea unei tumorete și să mergem la medic de la apariția acesteia. Cum aceste lucru este un ideal, sa ne întoarcem la lumea reală și să spunem că transformările sunt uneori foarte subtile. În general, având în vedere că melanomul malign este cel mai agresiv cancer de piele și că acesta se „naște” din alunițe, voi insista asupra acestora. Ne îngrijorăm dacă o aluniță a început să fie mai închisă sau mai deschisă la culoare, dacă nu mai are același contur regulat, dacă începe să ne mănâce, dacă s-au rupt bucățele din ea, dacă a curs sânge cand am lovit-o din greșeală, dacă devine în relief, dacă apar diverse pete.
În cazul apariției leziunilor de piele cauzate de Virusul papiloma uman, acestea nu sunt lipsite de riscul apariției cancerului de piele, mai ales dacă sunt situate în zone în care sunt traumatizate de haine sau de obiceiuri de igienă. În situația apariției de leziuni care săngeră mereu, la cea mai mică atingere, dacă apare ulcerații care au tendința să se vindece, dar își reiau după un timp sângerarea, dacp se mpresc mai tare într-un timp scurt, prezența la medic este obligatorie. De reținut că unicul tratament este cel chirurgical. care trebuie să respecte reguli foarte precise. Diagnosticul final aparține examenului anatomo-patologic, care va stabili exact ce tip de celulă se află în tumora de excizat.
Experiența mea chirurgicală de până acum mi-a demonstrat că tratamentul chirurgical al acestor tipuri de leziuni se desfășoară în condiții optime și pentru pacient și pentru medic dacă este efectuat cu ajutorul radiofrecvenței, o tehnologie care a ajuns în topul tratamentelor chirurgicale prin precizie și acuratețe.

Doctor Diana Avasâlcei, GTL Medical Clinic Bacău, telefon 0733.827.423.

Dacă aveți întrebări despre anumite boli sau terapii, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Tinereții nr. 1.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?