Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Cum să renunţi la sistemul TVA la încasare


   Firmele care vor să renunțe la sistemul TVA la încasare o pot face în cursul anului viitor printr-o solicitare adresată fiscului. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, prin modificările Codului Fiscal, sistemul TVA la încasare este opțional de la 1 ianuarie, iar majorarea accizelor la combustibili a fost prorogată pentru data de 1 aprilie 2014. De asemenea, au fost abrogate prevederile legii 148 din 2012, privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice.
    Referitor la sistemul TVA la încasare, conducerea AJFP arată că firmele care aplică în prezent acest sistem pot opta, de la 1 ianuarie, să îl folosească în continuare, fără să mai fie nevoie de altă notificare, în cazul în care sunt eligibile pentru aplicarea sistemului. „Pot solicita oricând în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare prin depunerea unei notificări, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat. Organele fiscale operează radierea din Registru începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare depunerii notificării”, arată AJFP.
    Finanțiștii precizează însă că „aceste prevederi nu se aplică persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului 2014 și care optează pentru aplicarea sistemului, acestea fiind obligate sa aplice sistemul până la finele anului 2014, cu excepția cazului în care depășesc plafonul de 2.250.000 lei”. De asemenea, contribuabilii care aplică acum sistemul TVA la încasare au obligația să depună la organele fiscale, până la 25 ianuarie 2014, o notificare, în situația în care au depășit plafonul de 2.250.000 lei în ultima perioada fiscala a anului 2013, în vederea radierii din Registrul persoanelor care aplica sistemul. „Atât în cazul persoanelor care continuă aplicarea sistemului, cât și al celor care ies din sistem, pentru operațiunile al căror fapt generator a intervenit înainte de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum și pentru facturile emise înainte de aceasta dată, dacă a 90-a zi calendaristică de la emiterea facturii sau de la termenul-limită pentru emiterea facturii (cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei) se împlinește după data de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parțiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate”, precizează conducerea AJFP Vrancea.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?