Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Polițiștii au declanșat acțiunea „Foc de Artificii”


    Polițiștii vrânceni au declanșat acțiunea „Foc de Artificii”. Până pe data de 8 ianuarie 2014, oamenii legii vor verifica dacă operațiunile cu articole pirotehnice, derulate de persoane fizice și juridice, sunt legale. Conform Legii 126/1995, „persoanele care produc, dețin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum și persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice, au obligația de a obține autorizație din partea inspectoratului teritorial de muncă și de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București sau inspectoratul județean de poliție pe raza cărora își desfășoară activitatea, după caz”
    Autorizarea se obține numai la solicitarea celui interesat și pe o perioadă  determinată cu posibilitate de prelungire. Îndeplinirea activităților prevăzute în autorizație prin intermediari neautorizați este interzisă. Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens și numai în locurile autorizate în condițiile legii. Spațiile de comercializare a articolelor pirotehnice trebuie amenajate în afara imobilelor cu destinația de locuit, în condițiile stabilite prin dispozițiile legale în vigoare. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
 Se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 și 6.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale, la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 metri față de cele cu peste 4 niveluri și la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze. De asemenea, este interzisă folosirea acestora în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane, la o distanță mai mică de 500 metri de păduri. 
Totodată, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execută jocurile respective. Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1. 
Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Potrivit legii, persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice de distracție, foarte mici (artificii), respectiv: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți, minipetarde cu confeti, alte obiecte similare. 
Polițiștii spun că la nivelul județului Vrancea sunt autorizate să efectueze operațiuni de comercializare cu articole pirotehnice 10 societăți comerciale, din care una este autorizată să efectueze și jocuri cu articole pirotehnice de divertisment. Persoanele care nu respectă legea pot primi amenzi sau se poat alege cu dosare penale, după caz. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare. 
 Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 7.500 lei comercializarea articolelor pirotehnice în alte locuri decât cele autorizate, neîndeplinirea condițiilor legale privind inscripționarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română, a denumirii, categoriei din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, dar și folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise de Legea 126/1995. 
De când a fost declanșată acțiunea, respectiv de pe data de 20 noiembrie și până acum, nu a fost constatată nicio infracțiune și nu s-a aplicat nicio amendă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?