Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Guvernul Ponta a alocat 10 milioane de lei pentru plata datoriilor ENET la gaze


     Focșănenii racordați la sistemul centralizat de încălzire pot sta liniștiți: în această iarnă nu vor suferi de frig în apartamente. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, s-a implicat personal pentru rezolvarea problemei datoriilor ENET către furnizorul de gaze, GDF Suez Energy. Prin urmare, ieri, Guvernul Ponta a alocat suma de 10 milioane de lei către Consiliul Local Focșani, din fondul de rezervă, pentru plata arieratelor producătorului de energie termică. Åžeful administrației județene i-a avertizat pe focșăneni că este pentru ultima oară când Guvernul României mai face acest gest. El le-a cerut abonaților ENET să-și plătească facturile la căldură și la apă caldă. 
 
 Printr-o hotărâre a Guvernului Ponta, Consiliul Local Focșani a primit de la bugetul central suma de 10 milioane de lei, pentru plata arieratelor producătorului de energie termică, ENET.   Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că problema nu ar fi fost rezolvată fără ajutorul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care este și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR). „Vreau să adresez mulțumiri domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a făcut eforturi deosebite pentru a rezolva problema datoriilor de la ENET și pentru a ajuta cetățenii municipiului să nu aibă de suferit în această iarnă. De asemenea, mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și au dat o mână de ajutor pentru rezolvarea problemelor comunității în acest domeniu. Acești bani ne permit să plătim datoriile la gaze și astfel, să nu mai avem probleme la acest capitol în această iarnă”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. 
   În funcție de modul în care au fost alocați acești bani de către Guvern, respectiv ca subvenție pentru încălzire sau ca ajutor de stat, Consiliul Local Focșani va decide la ce capitol va încadra sumele. De altfel, consilierii locali se vor întruni astăzi în ședință ordinară, pe ordinea de zi fiind trecut deja un proiect de hotărâre privind majorarea capitalului ENET cu 3,5 milioane de lei, din bugetul local al municipiului. Întrucât aseară nu se știa pe ce capitol bugetar sunt alocați banii de la Guvern, situația urma a fi analizată astăzi. Prin urmare, este posibil ca proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social al ENET să fie amânat pentru o ședință extraordinară ulterioară, care ar putea fi programată luni sau marți, după cum ne-a spus primarul Bacinschi. 
   Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că au fost depuse eforturi imense pentru alocarea acestei sume. Tocmai de aceea, el a ținut să-i mulțumească premierului Victor Ponta și Guvernului României pentru suma alocată, adăugând că „această mare povară” nu putea fi dusă nici de focșăneni, nici de primărie și nici de Enet. „A fost un efort imens pentru a rezolva această problemă și, evident, un efort foarte mare al Guvernului României. Vreau să mulțumesc în mod special, în numele și în interesul cetățenilor municipiului Focșani, prim-ministrului Victor Ponta și Guvernului României. Această mare povară financiară nu putea fi dusă nici de cetățenii municipiului Focșani, nici de primăria municipiului Focșani și nici de către Enet”, a spus Marian Oprișan.
   Åžeful administrației județene i-a avertizat pe focșăneni că este pentru ultima oară când Guvernul României mai face acest gest. El le-a cerut abonaților ENET să-și plătească facturile la căldură și la apă caldă. „O spun cu toată prietenia, înțelegerea și afecțiunea mea față de cetățeni: trebuie să-și plătească facturile la căldură și la apă caldă, pentru că este ultima oară când Guvernul României mai face acest gest față de Municipiul Focșani. Sper din tot sufletul ca toate noile investiții, în valoare de zeci de milioane de euro proveniți din fonduri europene, făcute în noile rețele termice și la noua centrală, care este cea mai modernă centrală din România și pe care o vom inaugura luna viitoare, să nu ne mai aducă în situația în care ne-am aflat până astăzi. Åži recomand primarului Decebal Bacinschi și Consiliului Local Focșani mult mai multă grijă față de exploatarea judicioasă a noilor investiții în beneficiul cetățenilor municipiului Focșani. Indiferent de ce vor spune unii sau alții dintre cârcotași, această problemă majoră a Focșaniului am rezolvat-o”, a precizat Oprișan. 
   Președintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru, a recunoscut că meritul pentru rezolvarea acestei probleme îi revine premierului Victor Ponta, deși, inițial, biroul de presă al PNL Vrancea a remis o informare în care atribuia acest merit vicepremierului Daniel Chițoiu. „Este meritul premierului Victor Ponta care a alocat bani pentru plata datoriilor pe care ENET le are la GDF Suez Energy Romania. Pe mine m-a anunțat vicepremierul Daniel Chițoiu că au fost alocate cele 10 milioane de lei pentru ENET Focșani”, a spus Săpunaru.  
 
              Iarnă fără griji pentru abonații ENET
 
 Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, s-a implicat personal și în această iarnă, la fel ca și în sezonul rece trecut, pentru rezolvarea problemelor financiare ale ENET. El a făcut toate demersurile pentru alocarea fondurilor necesare în vederea stingerii datoriilor societății de termoficare la gaze, pentru ca focșănenii să nu aibă de suferit pe parcursul iernii. 
 În acest an, la începutul lunii octombrie, după o vară întreagă în care focșănenii nu au avut apă caldă la robinete, GDF a reluat furnizarea de gaze către ENET Focșani datorită intervenției personale a lui Marian Oprișan. Acesta s-a întâlnit, la sediul Ministerului Energiei, cu președintele-director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab. Atunci s-a stabilit ca legislativul local să plătească 1,5 milioane de lei din datoria ENET la gaze, fapt care s-a și întâmplat, Consiliul Local aprobând majorarea capitalului social al ENET cu această sumă. Pentru restul datoriei, de 9 milioane de lei, Consiliul Local Focșani s-a obligat să garanteze bilete la ordin emise de SC ENET SA, în favoarea GDF Suez Energy SA. Această sumă rămasă de plată a fost eșalonată până la sfârșitul anului, pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie. 

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?