Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Comuna Băleşti va derula proiecte comune cu localitatea franceză Saint Leonard de Noblat


   Comuna Bălești va colabora cu localitatea franceză Saint Leonard de Noblat, urmând a fi derulate proiecte comune de dezvoltare. Este a doua etapă a colaborării după ce, în luna august, a fost semnată înfrățirea între cele două localități.
   Convenția de cooperare între cele două localități a fost semnată de primarul Stancu Bălescu și edilul din Saint Leonard de Noblat, Christine Riffaud. Ca semn al colaborării, cei doi au plantat un copac ieri, la Bălești. La eveniment au fost prezenți parlamentarii Nini Săpunaru, Laurențiu Å¢igăeru Roșca, dar și prefectul Cătălin Popescu. Convenția de cooperare presupune un schimb de expertiză, sprijin tehnic și administrativ, proiecte comune, misiuni de expertiză și monitorizare.
   De asemenea, cele două comune își propun ca în următorii ani să deruleze acțiuni de cooperare în domenii precum mediu, apă, salubritate, schimburi culturale. „Părțile sunt de acord prin prezenta convenție de cooperare, de a favoriza dialogul între cele două culturi și de a reuni toți actorii din teritoriile respective (primărie, servicii, parteneri asociativi, cetățeni) cu scopul de a pune în practică o abordare comună de dezvoltare durabilă”, se arată în documentul semnat de cei doi primari.
   Relația între cele două comune a început înainte din 1989, când comuna Bălești a fost aleasă de administrația din Saint Leonard de Noblat pentru a fi susținută în cadrul proiectului „Satele României”. Proiectul avea ca scop salvarea mediului rural românesc de la distrugerea prin urbanizare forțată, decisă de fostul regim comunist. Deși programul francez a fost sistat odată cu revoluția din decembrie 1989, acesta a fost un punct de plecare pentru colaborarea între Bălești și Saint Leonard de Noblat. În acest scop au fost create asociații comune, în Franța și România, iar în prezent s-a ajuns la acest acord pentru cooperare.
   Saint Leonard de Noblat este cunoscută în lume atât datorită bisericii Saint Leonard, aflată în patrimoniul UNESCO, cât și datorită personalităților care au trăit în această localitate, printre care filosoful Gilles Deleuze, scriitorul Raymond Queneau, artiștii Lucien Félix Henry și Serge Gainsbourg.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?