Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

GALERIE FOTO: Condiţii speciale pentru comerţul cu carne de porc


   Comercializarea cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă se va face în condiții stricte pentru a preveni apariția îmbolnăvirilor în rândul populației. Carnea de porc trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în unul dintre cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar din Vrancea, iar examenul pentru trichinella trebuie să fie efectuat doar prin metoda digestiei artificiale. Directorul Necula Botezatu, de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a anunțat că începând cu 12 decembrie vor fi efectuate controale în piețe, târguri, abatoare și unități de alimentație publică pentru a supraveghea condițiile de comercializare atât la carnea de porc cât și la ouă, lapte și produse din lapte.  
   Vrâncenii care sacrifică porci prin metode tradiționale, în spatele casei, nu vor avea voie să vândă carnea în spațiile amenajate în piețe. Condițiile în care va putea fi comercializată carnea de porc în perioada sărbătorilor au fost prezentate, ieri, la ședința Colegiului Prefectural. Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că, potrivit legislației române, carnea de porc trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în abatoarele autorizate sanitar veterinar, cu examenul pentru trichinella efectuat doar prin metoda digestiei artificiale.  
   Carnea trebuie să aibă marca de sănătate, respectiv ștampila abatorului aplicată corespunzător și să fie însoțită de certificate de sănătate publică veterinară emise de medicul veterinar oficial al abatorului. Carnea de la porcii din gospodăriile populației, care sunt sacrificați tradițional, poate fi utilizată doar pentru consumul familial. Chiar și în acest caz trebuie efectuat un examen trichineloscopic la medicul veterinar al localității. De asemenea, proprietarii de animale au obligația de a preda mărcile auriculare de la animalele tăiate tradițional la nivelul gospodăriilor proprii și scoaterea lor din evidențele sanitar veterinare. 
   În ceea ce privește abatoarele autorizate unde pot fi sacrificate animalele, la nivelul județului sunt trei unități, respectiv Vanicad din Garoafa, Lucky Com Prod din Homocea și Aurora Com din Odobești. Prețul mediu pentru sacrificarea porcilor și analiza cărnii prin metoda digestiei artificiale se ridică la aproximativ 80 lei. Cei care fac doar examenul trichineloscopic la medicul veterinar vor plăti aproximativ opt lei. 
Condiții speciale la transportul porcilor
   Condiții speciale sunt și pentru transportul animalelor în această perioadă. Porcii pot fi transportați doar dacă animalele sunt identificate și însoțite de certificate de sănătate, documente de mișcare emise de medicii veterinari concesionari și document pentru informații lanț alimentar, în care sunt specificate tratamentele efectuate și perioada de așteptare pentru eliminarea reziduurilor de substanțe medicamentoase.  
   În ceea ce privește transportul porcilor vii din gospodăriile populației, acesta este permis numai către alte gospodării, târguri de animale și abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România. „Transportul suinelor vii de către proprietarii acestora se poate efectua cu propriile mijloace de transport pe o distanță mai mică de 50 km, fără ca acestea să fie înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. În cazul în care cu ocazia controalelor sanitar veterinare se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, DSVSA Vrancea va aplica măsura suspendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor și va aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare”, a mai spus directorul Necula Botezatu. 
Veterinarii pregătesc verificările din decembrie
   Åžeful DSVSA a anunțat că medicii veterinari vor avea un program special în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, la nivelul DSVSA și al circumscripțiilor sanitar veterinare va fi asigurată permanența începând cu 12 decembrie, inclusiv sâmbăta și duminica. Vor fi desemnate persoane responsabile și numărul de telefon la care consumatorii să poată sesiza „orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare”. „Direcția sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor va informa primăriile asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitar veterinară. Târgurile de animale vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durată funcționării acestora. În toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, a afirmat directorul Necula Botezatu.  
   Acesta a anunțat că, începând cu 12 decembrie, vor fi efectuate controale în piețe, târguri, abatoare, unitățile de alimentație publică pentru a supraveghea condițiile de comercializare atât la carnea de porc cât și la ouă, lapte și produse din lapte. Programul de control în perioada sărbătorilor de iarnă a fost aprobat în ședința Colegiului Prefectural cu o abținere din partea subprefectului Cristi Misăilă. Acesta a arătat că un program de control nu trebuie să prevadă localitățile și firmele care vor fi controlate în fiecare zi, pentru că nu ar mai avea niciun efect. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?