Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Drumarii se pregătesc pentru deszăpezire


   Cinci firme vrâncene au depus oferte la licitația organizată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale pentru lucrările de deszăpezire a rețelei de drumuri naționale din Vrancea. Pentru prima dată în ultimii ani, lucrările de deszăpezire vor fi coordonate de Secția de Drumuri Naționale Focșani. Aceasta va realiza intervențiile atât cu utilajele proprii, cât și cu utilaje care au fost repartizate de la secțiile de drumuri naționale învecinate. 
   Acestora li se adaugă utilajele de la firmele care s-au înscris la ultima licitație organizată de CNADN și unde ofertele vor fi deschise luni dimineață. Această procedură a fost demarată după ce nicio firmă nu a fost interesată să participe la procedura de licitația publică organizată inițial din cauza condițiilor, respectiv ca plata să fie realizată doar în funcție de numărul de ore lucrate efectiv. Valoarea lucrărilor de deszăpezire a fost estimată, prin Contractul de deszăpezire a drumurilor naționale publicat de CNADN, la peste 5,8 milioane lei, fără TVA.
   Åžeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, inginerul Marian Paraschiv, a precizat că a început deja aprovizionarea cu material antiderapant. Până acum au fost achiziționate două mii tone de sare, adică 30% din necesar și 600 tone de nisip, adică un sfert din cantitatea necesară. „Am început montarea de parazăpezi. Până acum au fost montate patru mii metri liniari de parazăpezi metalice și șase mii metri liniari de parazăpezi din plasă”, a afirma șeful SDN la ședința Colegiului Prefectural de vineri. De asemenea, în perioada următoare, la SDN ar trebui să mai sosească aproape 19 kilometri de parazăpezi metalice și din plasă. Åžeful SDN a arătat că drumarii vrânceni vor încerca să rezolve toate intervențiile cu utilajele aflate în dotare însă a avertizat că acestea sunt foarte vechi. Dacă în cazul utilajelor de tip UNIMOG, anul de fabricație este 1995-1996, la autofreze se ajunge la o vechime de aproape 60 de ani, acestea fiind construite în 1955. 
   O situație mai bună este la drumurile județene. Lucrările de deszăpezire vor fi realizate de Sotirex, firmă care a câștigat licitația organizată în sistem electronic de Consiliul Județean. În baza acestui contract se va asigura intervenția pe drumurile județene a 47 de utilaje, cu patru mai multe decât anul trecut, după cum a precizat directorul Romeo Iordache din cadrul Consiliului Județean. Acesta a precizat că deja au fost stabilite patru baze de intervenție pe drumurile județene, respectiv la Adjud, Focșani-Putna seacă, Vidra și Dumbrăveni. De asemenea, în această perioadă începe montarea a 800 metri liniari de parazăpezi metalice pe marginea drumului județean 204D Focșani-Suraia, o zonă cu probleme în fiecare iarnă. Însă este o cantitate insuficientă comparativ cu lungimea rețelei de drumuri județene din Vrancea. Directorul Romeo Iordache a arătat că necesarul ar fi de aproximativ 35 kilometri, iar această situație a fost prezentată și către conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale. De asemenea, administrația județeană a notificat primarii tuturor localităților în ceea ce privește obligațiile legale pe care le au la deszăpezirea drumurilor comunale, vicinale, a ulițelor. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?