GALERIE FOTO: Cîrligele. Continuă lucrările la proiectul de investiții Vranceaqua

0
576

Continuă lucrările la proiectul Vranceaqua, derulat de Consiliul Județean prin intermediul societății CUP SA Focșani. Astfel, la nivelul comunei Cîrligele se lucrează într-un ritm susţinut la construirea sistemului de canalizare din satul Blidari. Primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, a anunțat că după finalizarea lucrărilor în această toamnă, sau cel târziu în primăvara anului viitor, se vor reasfalta toate troansoanele de drum comunal unde s-a emis aviz de spargere pentru montarea conductelor de canalizare. „Porţiunea de drum comunal care pleacă din punctul Moşoiu, sat Cârligele până la şcoala Blidari (aproximativ 4km) se va reasfalta în întregime, întrucât, conform proiectului şi avizelor emise de Primăria Cârligele, drumul comunal trebuie adus la starea iniţială avută înainte de începerea lucrărilor de canalizare. Imediat după darea în funcţiune a sistemului şi mai ales a staţiei de epurare, unde se va deversa canalizarea, vom depune toate eforturile pentru accesarea de fonduri în vederea extinderii reţelei de canalizare şi în satul Dălhăuţi şi pe străzile care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial“, a declarat primarul Ștefan Moscu.

Lucrările au fost inaugurate în urmă cu un an de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Primarul comunei Cîrligele a ținut să mulțumească șefului administrației județene pentru sprijinul acordat în derularea proiectelor locale, dar mai ales pentru implementarea proiectului Vranceaqua. Potrivit acestuia, oamenii au nevoie de apă potabilă de bună calitate. „Proiectul este de mare importanță pentru noi, deoarece locuitorii comunei noastre, dar și din alte localități din zonă, suferă vara de lipsa apei potabile. Vreau să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru implementarea acestui proiect prin care, în foarte scurt timp, vom reuși să aducem apă de foarte bună calitate pentru locuitorii comunelor“, a precizat Ștefan Moscu.

Edilul a adăugat că „toate investițiile realizate numai de administrația locală la nivelul comunei Cîrligele înseamnă bugetul local pentru 160 de ani de acum încolo. Fără fonduri europene și fără sprijinul președintelui Marian Oprișan și al administrației județene, nu realizam nimic. Dacă avem infrastructură, avem școli, avem after scool, avem grădinițe, avem străzi, alimentare cu apă, canalizare, trebuie să atragem investitori pentru ca să se dezvolte localitatea Cîrligele ca și celelalte localități din jurul nostru. Pentru că acesta este țelul președintelui Marian Oprișan, dar și al nostru al tuturor: să aducem investitori, pentru ca oamenii din comunitățile noastre să poată trăi mai bine aici, și nu în altă parte“, a adăugat Ștefan Moscu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că fără sprijinul administrației județene și fără fonduri europene, investițiile locale în infrastructură nu ar fi fost posibile. „Este vorba de investiții masive în infrastructura privind calitatea vieții, investiții care au o valoare foarte mare și pe care comunitățile locale nu și le permit. Gândiți-vă câte sute de ani de aici înainte trebuie să plătească taxe și impozite locuitorii comunei Cîrligele ca să acopere numai investițiile realizate la nivel local. Practic, această localitate trăiește mai bine decât își permite, deoarece bugetul local este foarte mic și fără aceste investiții masive, derulate de administrația județeană sau de administrațiile locale cu sprijinul administrației județene, nu se putea face nimic“, a spus Marian Oprișan.

Lucrările pentru înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești presupun alimentarea cu apă a localităților: Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. Conducta de aducțiune va avea o lungime de 33.973 m și va asigura continuitate în furnizarea alimentării cu apă de calitate.

Acest obiectiv de investiții face parte din contractul de lucrări CL 9 – „Sistem zonal de alimentare cu apă Odobești și lucrări sisteme de alimentare cu apă în Adjud, Panciu, Mărășești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane – Județul Vrancea”, din cadrul proiectului regional ”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – Etapa a II-a”. Termenul de execuție a lucrărilor este de 38 luni + 36 luni perioada de garanție. În total, populația deservită este de circa 92.000 de locuitori din 19 localități (Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Cîrligele, Cotești, Broșteni, Vârteșcoiu, Urechești, Popești, Bordești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane). Valoarea totală a lucrărilor este de 93,5 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro), finanţarea fiind asigurată în proporție de 85% din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a, are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro, din care contribuţia beneficiarului – 194.969.276 lei – adică 2%. În etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua II, au fost incluse 38 de localităţi din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here