Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Elevii redescoperă istoria oraşului Mărăşeşti


   Elevii din Mărășești redescoperă istoria uitată a orașului, în cadrul proiectului „Să nu ne uităm eroii!” finanțat din fonduri europene. Proiectul este derulat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, fiind finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 1.2- Inițiative ale tinerilor. Parteneri în proiect sunt Direcția de Cultură Vrancea și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești. 
   Managerul de proiect, profesorul Any Mary Drăgan, a arătat că este dedicat atât tinerilor cât și promovării lucrurilor bune din Mărășești. „Ne-am dorit să promovăm și aspectele pozitive ale orașului Mărășești prin istoria și monumentele sale”, a afirmat Any Mary Drăgan, arătând că tinerilor din Mărășești le lipsește o alternativă pentru petrecerea timpului liber, iar acest proiect vine în sprijinul lor. Parteneră în cadrul proiectului este Direcția de Cultură. „Proiectul este derulat în jurul ideii de eroi și a Mausoleului Mărășești care a fost reabilitat prin proiectul «Drumul de Glorie al Armatei Române», implementat de Consiliul Județean”, a afirmat Traian Negulescu, directorul Direcției de Cultură.
   Unul dintre rezultatele proiectului, care se va finaliza în decembrie, este redescoperirea unui monument ridicat după Primul Război Mondial și aflat în paragină pe câmpurile de lângă oraș. Cătălin Mocanu, formator în cadrul proiectului, a arătat că foarte puțină lume mai știe că monumentul „Trompetistul” este dedicat unui personaj real din perioada Primului Război Mondial. După ce statuia a dispărut, monumentul a fost lăsat în paragină pe câmp, fiind amplasat în prelungirea cimitirului din Mărășești. „Monumentele istorice din Mărășești ar trebui promovate mai mult”, este de părere Mocanu, arătând că în localitate se află a doua statuie din România dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizată în 1908.
   Principalii beneficiari ai proiectului sunt elevii din Mărășești. „Este o modalitate plăcută de a petrece timpul liber și de a cunoaște istoria”, a afirmat Ionuț Iancu, elev la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești.
   În cadrul acestui proiect sunt incluși 24 de tineri, cu vârste între 16 și 25 de ani, proveniți din mediul urban și rural. Scopul proiectului este creșterea nivelului de informare a tinerilor participanți în domeniul patrimoniului cultural și, implicit, conștientizarea cu privire la importanța istorică a orașului Mărășești. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?