Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Proiectul descentralizării extinde termenul de preluare a structurilor


   Proiectul de lege privind descentralizarea extinde termenul pentru preluarea structurilor descentralizate, fixat inițial pentru 31 decembrie, și elimină prevederile prin care erau eliberați din funcție toți șefii structurilor supuse descentralizării, modificând inclusiv mecanismul numirilor. Proiectul de lege privind descentralizarea, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului, prevede un termen extins pentru realizarea transferului către autoritățile locale a structurilor supuse descentralizării.  
   În forma inițială a proiectului de lege, termenul pentru predarea – preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării era 31 decembrie 2013. În noua formă a textului legislativ se precizează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, între ministerul de resort și autoritățile administrației publice locale se încheie protocolul de predare – preluare a structurilor, personalului, mijloacelor fixe, precum și a bunurilor de natura obiectelor de inventar ce fac obiectul descentralizării”
   De asemenea, din forma inițială a legii a fost eliminată prevederea prin care toți șefii structurilor supuse descentralizării urmau să fie eliberați din funcție începând cu 1 ianuarie 2014. Totodată, este eliminat termenul de 30 de zile impus autorităților publice locale pentru aprobarea noii structuri organizatorice, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare pentru serviciile transferate în subordinea acestora. 
   În plus, în ceea ce privește mecanismul de numire a șefilor acestor instituții supuse descentralizării, au fost eliminate prevederile care precizau modul în care se face această numire. Astfel, în primă instanță se preciza că directorii acestor instituții sunt numiți „în urma evaluării cunoștințelor și abilităților manageriale” prin hotărâre de consiliu județean, la propunerea șefului de CJ, ori prin hotârâre a Consiliului General al Municipiului București, la propunerea primarului general al municipiului București. Acest mecanism a fost rezumat la: „coducătorii direcțiilor județene, respectiv a municipiului București, sunt numiți în condițiile legii, în urma evaluării abilităților manageriale, prin concurs”
   În cuprinsul legii descentralizării nu este menționată o altă prevedere detaliată cu privire la modul în care sunt realizate numirile în funcție ale directorilor. Doar în cazul direcțiilor județene pentru protecția mediului și cele pentru sănătate se precizează că, în urma concursului, directorii sunt numiți prin hotărâre a consiliului județean sau dispoziție a primarului Capitalei. 
   De asemenea, noua formă a legii descentralizării precizează că pentru imobilele care sunt transferate autorităților locale nu se poate schimba destinația acestora decât prin hotărâre de Guvern, și nu prin avizul conform al ministerului de resort, cum era prevăzut inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?