Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Comisia Europeană: PIB-ul României, în creşterere cu 2,1% anul viitor


   Comisia Europeană (CE) anticipează că economia României va crește cu 2,1% anul viitor și cu 2,4% în 2015, cu o contribuție mai semnificativă din partea cererii interne, executivul UE anticipând totodată pentru anul viitor scăderea inflației la 2,5% și un deficit bugetar de 2% din PIB. CE estimează că cererea internă va deveni, treptat, anul viitor, un motor de creștere mai important decât exporturile pentru economia românească, după ce livrările externe au avut performanțe bune în acest an, potrivit prognozei economice de toamnă prezentată marți de executivul de la Bruxelles.    În ceea ce privește șomajul, CE estimează că rata se va menține peste 7% în următorii doi ani. 
Åži FMI estimează pentru România, în 2014, o creștere reală a PIB constantă, menținându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se așteaptă ca evoluția să fie influențată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiții, nu de exporturi, ca în prezent. „Pentru anul 2014 proiectăm o creștere reală a PIB constant, ceea ce înseamnă că aceasta se va menține la 2,2%, dar ne așteptăm să vedem o deplasare a factorilor determinanți ai creșterii, dinspre exporturile nete cum a fost în 2013, către cererea internă, în mod special creșterea ar trebui să fie determinată de niște investiții mai mari, pentru că Guvernul a avut success în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE și aceasta va avea efect asupra creșterii de viitor”, a declarat marți șeful misiunii Fondul Monetar Internațional (FMI) în România, Andrea Schaechter (FOTO), în conferința de presă de la încheierea vizitei de două săptămâni. 
   Ea a arătat că având o cerere internă mai puternică și pentru contul curent este anticipată o creștere, la 1,8% din PIB. Pentru acest an, contul curent este proiectat la 1,2% din PIB, la ajustarea căruia contribuie cererea internă slabă. 
   Schaechter a precizat că echipele finanțatorilor internaționali au ajuns la un acord la nivel tehnic cu autoritățile române, în urma misiunii, însă evaluarea trebuie aprobată de conducerea FMI și de Comitetul Executiv. „Evaluarea noastră este că programul se menține în parametri în linii mari, toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii septembrie au fost îndeplinite și s-au realizat progrese în îndeplinirea celor mai multe criterii de referință structurale”, a spus Schaechter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?