Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO şi GALERIE FOTO: Biblioteca Județeană are ascensor pentru cărţi şi o poartă care ţiuie


    Noul sediu al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a fost inaugurat oficial ieri, cu participarea reprezentanților autorităților locale și județene, ai instituțiilor, ONG-urilor dar și a scriitorilor vrânceni, prietenilor instituției de cultură, bibliotecarilor precum și a unor personalități ai universului cărților, invitați special. Momentul inaugurării a fost prilejuit de împlinirea a 155 de ani de la nașterea scriitorului Duiliu Zamfirescu. Noul sediu al Bibliotecii Județene Vrancea se află pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, vizavi de fostul sediu. Clădirea, monument istoric de la sfârșitul secolului XIX, a fost consolidată și modernizată de Consiliul Județean, în cadrul unui proiect inițiat și finanțat din bugetul Consiliul și din fonduri provenite de la Banca Mondială.

    Consiliul Județean Vrancea a inaugurat, ieri, noul sediu al Bibliotecii Județene Vrancea, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, sediu care va adăposti peste 70 de mii de volume din colecțiile secțiilor de Împrumut la domiciliu, Periodice și Carte Veche. Acest nou sediu este unul dintre cele mai moderne din țară, fiind chiar unicul care are un sistem de securizare și catalogare a cărților bazat de tehnologia de identificare prin radiofrecvență RFID.
    Clădirea, monument istoric de la sfârșitul secolului XIX, a fost consolidată și modernizată de Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, în cadrul proiectului „Consolidare și Modernizare Sediu Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu”, proiect finanțat din bugetul Consiliului și din fonduri provenite de la Banca Mondială prin Unitatea de Management a „Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților naturale și pregătirea pentru situații de urgență” din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
    La eveniment au participat vicepreședinții Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu și Ionel Celmare, secretarul județului, Raluca Dan, viceprimarii municipiului Focșani,Tudorel Trofin și Gabriel Necula, Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene și foarte mulți bibliotecari, Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, Victor Renea, fost director al Bibliotecii, Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare”, Sandu Ploscaru, președintele CAR pensionari „Milcov”, scriitorul Gheorghe Neagu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și fondatorul Cenaclului „Duiliu Zamfirescu”, precum și mulți alți prieteni ai instituției de cultură vrâncene. Invitați special la eveniment au fost profesorul doctor Ioan Adam, Ioan Codreanu, legatarul testamentar al publicistului Leon Kalustian și Daniel Marinescu, reprezentantul firmei IME București, care a dotat noul sediul al bibliotecii cu tehnologie de ultimă generație. „Suntem onorați de prezența dumneavoastră, bine ați venit în casa nouă a Bibliotecii. Este a nu știu câta oară când fac această urare, dar e prima dată când o fac cu o emoție pe care nu pot s-o descriu. Este un moment pe care-l așteptam de foarte multă vreme, este un eveniment în istoria bibliotecii și-mi place să sper că și în istoria comunității noastre, așa că vă invit să vizităm împreună această clădire atât de frumoasă, această bibliotecă minunată”, a spus, după momentul oficial al tăierii panglicii, Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene.

„Un sediu cu valoare istorică, dar atât de modern”

    Noul sediu al Bibliotecii Județene nu doar că a fost amenajat la cele mai înalte standarde, dar are și dotări ultramoderne: ascensor pentru cărți, rampă interioară pentru personae cu dizabilități și sistem de securizare prin frecvență radio. Toate acestea au fost făcute pe parcursul a 18 luni și au costat aproximativ 580 de mii de euro. Acest precizări au fost făcute de Dragoș Bârlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, care a transmis celor prezenți la eveniment mesajul președintelui Marian Oprișan, promotorul proiectului. „Sunt mândru că biblioteca și-a putut relua activitatea într-un imobil de patrimoniu care a fost 100% modernizat. Cred că este de datoria noastră, a administrației, să putem oferi servicii de calitate tuturor cetățenilor și cred că astăzi, toți cititorii bibliotecii beneficiază de astfel de servicii într-un sediu cu valoare istorică și totuși, atât de modern. Pe de altă parte, angajații Bibliotecii vor beneficia de condiții foarte bune de muncă, căci în cadrul proiectului de reabilitare, sediul acesteia a fost dotat cu ascensor și alte facilități destinate îmbunătățirii activității instituției. După cum știți, proiectul de reabilitare s-a desfășurat pe parcursul a 18 luni și a costat aproximativ 580 mii de euro fiind efectuate lucrări de consolidare a întregii structuri de rezistență, refacerea șarpantei, a învelitorii, scară exterioară, refacere finisaje interioare și exterioare, montat tâmplărie, refacere pardoseli și tavane, refacere instalații electrice, sanitare, și altele. Să nu uităm nici faptul că actualul sediu al bibliotecii este al patrulea imobil de patrimoniu pe care îl reabilitează Consiliul Județean Vrancea, după sediul secției pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene, după Muzeul Unirii și Prefectura Putna. Inaugurarea sediului mai marchează și împlinirea a 155 de ani de la nașterea marelui scriitor Duiliu Zamfirescu și mă bucur că la acest eveniment a reușit să participe și domnul profesor doctor Ioan Adam, care a studiat cu pasiune opera acestei mari personalități pe care a dat-o României, Vrancea”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a transmis mulțumiri echipei de la Consiliul Județean care a dus la bun sfârșit acest proiect, a urat succes în activitățile derulate angajaților bibliotecii, instituție care va fi întotdeauna alături de cititori.
    Cu acest prilej, președintelui Marian Oprișan i-a fost oferită, din partea Bibliotecii Județene Vrancea, o Diplomă de Cetățean de Onoare al Bibliotecii, iar artistul Ovidiu Opaiț, voluntar al instituției de cultură, i-a dăruit un tablou realizat de el.
  
Ce înseamnă sistem de securizare prin frecvență radio

    Cei care vor păși în noul sediu al Bibliotecii Județene Vrancea vor fi surprinși de faptul că accesul se face printr-un fel de porți pe care le vedem îndeobște prin aeroporturi sau la intrarea în Tribunal. Dacă cineva va trece prin această poartă cu un document sau o carte subtilizată, se va face de râs, pentru că acest lucru va fi anunțat tuturor printr-un țiuit puternic. Este vorba de sistemul de securizare, dar și de catalogare a cărților, bazat pe tehnologia de identificare prin radiofrecevnță (RFID), un sistem folosit în premieră națională de Biblioteca vrânceană, prima care s-a dotat cu așa ceva. Cu alte cuvinte, cărțile vor avea etichete ce conțin un cip care, sub influența undelor radio primite de la un emițător puternic, se încarcă cu energie și la rândul lor, emit prin unde radio, un cod unic. Codul este recepțiopnat de un receptor și astfel se identifică o carte. „Atunci când vrem să securizăm o carte, îi lipim o etichetă RFID, punem cartea pe receptorul conectat la computer și codul afișat pe computer îl asociem cu numele cărții din baza noastră de date. Astfel se face legătura între codul etichetei și baza noastră de date. Dacă vine un cititor și împrumută o carte etichetată RFID, punem cartea pe receptor, apăsăm o tastă și softul scrie automat în baza noastră de date faptul că aceasta este împrumutată. În același timp, același dispozitiv transmite sistemului de supraveghere că această carte e desecurizată. Dacă nu ar face asta, cititorul care ar dori să iasă cu o carte securizată pe ușa bibliotecii, va declanșa sistemul de alarmă care va avertiza bibliotecarii că cineva vrea să plece cu o carte neîmprumutată legal”, a explicat Elena Velniță, din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Manifestări dedicate lui Duiliu Zamfirescu și Leon Kalustian

    Inaugurarea oficială a noului sediu a fost urmată de manifestările dedicate sărbătoririi a 155 de ani de la nașterea scriitorului Duiliu Zamfirescu. Invitatul de onoare, profesorul doctor Ioan Adam a vorbit despre personalitatea lui Duiliu Zamfirescu, scriitor înzestrat „cu aristocrație sufletească”. „Era rasat, avea rasa românească în el, ce presupune demnitate, cultură și curajul opiniei care nu trebuie să fie mereu tăioasă, nimicitoare”, a spus Ioan Adam, lansând totodată ideea refacerii fondului de carte al scriitorului vrâncean omagiat. Programul zilei a fost completat de lansarea Revistei Lector – 10 ani de la prima apariție, vernisajul expoziției „Valori vrâncene: Duiliu Zamfirescu” și lansarea ediției a doua a Concursului literar „Oana Diana Renea”. Totodată, au fost marcați 105 ani de la nașterea lui Leon Kalustian prin vernisarea expoziției de documente originale, aparținând publicistului vrâncean și lansarea site-lui Leon Kalustian (www.leonkalustian.ro) moment la care a fost prezent Ioan Codreanu, legatarul testamentar al acestuia.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?