Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Cancerul de sân poate fi vindecat! Mergeţi la medic


   Sute de vrâncence suferă de cancer de sân, iar alte zeci sunt diagnosticate anual cu această boală. Octombrie este Luna conștientizării și luptei împotriva cancerului la sân, iar specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru vrâncence. Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer la femei. „Cancerul de sân este tumora malignă cu cea mai ridicată incidență în rândul femeilor, reprezentând 16% din toate formele de cancer depistate. Printre factorii de risc în apariția acestei boli sunt vârsta înaintată,  femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o vârstă înaintată, utilizarea preparatelor hormonale. Următoarele simptome pot indica un cancer de sân: un nodul la palpare, care nu este bine delimitat; întărire sau o denivelare a sânului; un sân care a crescut brusc sau s-a deformat brusc comparativ ce celalalt; o înroșire bruscă a sânului, care nu dispare de la sine; noduli în axilă, scurgeri de lichid din sân”, spun specialiștii DSP.
   Femeile care prezintă astfel de simptome trebuie să se prezinte la un medic specialist sau la medicul de familie, care le va face un control și le va îndruma spre alți specialiști.

Medicii recomandă autopalparea sânilor

   Pentru că în ultimii ani, aproximativ toate cazurile de cancer au fost descoperite în stadii avansate, deci incurabile, specialiștii DSP prezintă măsurile de depistare precoce a acestei boli. „Fiecare femeie trebuie să realizeze o supraveghere activă prin autopalpare și prin tehnici imagistice, iar atunci când observă o modificare suspectă trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic. Modalitățile de depistare precoce sunt următoarele: palparea periodică a sânilor, screening-ul ecografic sau mamografic și vizita la medicul specialist. Este dovedit faptul că, depistat în stadii precoce, cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de peste 90% prin utilizarea tratamentelor actuale”, spun specialiștii.
   Cauza directă a producerii cancerului mamar nu este cunoscută, dar specialiști DSP au o serie de recomandări pentru a scădea riscul apariției cancerului de sân. „Indicat ar fi să se țină cont de următoarele recomandări, căci așa se reduce riscul apariției cancerului de sân. Astfel, se recomandă ca prima sarcină să apară înainte de 30 ani și să se alăpteze la ambii sâni. Evitarea sedentarismului, printr-o viață activă și sport, cu o dietă săracă în grăsimi și dulciuri rafinate, dar bogată în fructe și legume. Alcoolul și fumatul trebuie evitate”, sunt recomandările medicilor DSP. 
   Alături de informarea despre boală, controlul precoce reprezintă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, principala armă în lupta împotriva acestei boli devastatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?