Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Primele rachete antigrindină vor fi trase în 2014


   Primele patru puncte de lansare a rachetelor stației antigrindină de la Vrancea vor fi pregătite pentru omologare și vor fi funcționale în 2014, a anunțat, ieri, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Valerian Åžoneriu. Prezent la lucrările comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, desfășurate la Focșani, secretarul de stat a arătat că această investiție este prioritară pentru conducerea ministerului. Este vorba de așa numitul grup Panciu, care cuprinde cele patru puncte de lansare a rachetelor din Anghelești, Panciu, Bolotești și Bizighești. Secretarul de stat a menționat că se dorește ca, până la sfârșitul anului viitor, să fie funcționale și următoarele trei puncte de lansare a rachetelor, respectiv de la Varnița, Poiana și Nicorești (județul Galați). „Anul acesta se vor finaliza lucrările la Centrul de comandă de la Focșani. Deja au fost finalizate lucrările la grupul Panciu. Vrem ca cele patru puncte să fie omologate și să fie funcționale în prima parte din 2014, iar celelalte trei până la sfârșitul anului viitor”, a afirmat secretarul de stat.
    Anul acesta au fost alocați cei mai mulți bani pentru stația antigrindină de la Vrancea, respectiv 4 milioane de lei, la inițiativa președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan. Din această sumă trebuie să fie realizate punctul de comandă și depozitul logistic, unde lucrările au termen de execuție data de 15 octombrie 2013. Tot din banii alocați anul acesta vor fi achiziționate echipamente și dotări la patru puncte de lansare, respectiv de la Anghelești, Panciu, Bolotești și Bizighești. Pe lista dotărilor se află generatoare electrice, căsuțe de locuit, paratrăsnete, dar și conteinere pentru muniție. 

Oprișan a discutat cu Ponta pentru stația antigrindină
 
    Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a declarat, în urmă cu câteva luni, la Jariștea, localitate grav afectată de căderile de grindină, că a discutat cu prim ministrul Victor Ponta despre asigurarea fondurilor necesare în vederea finalizării investiției la stația antigrindină din Vrancea. Åžeful administrației județene a inițiat acest program în 2004, însă guvernele următoare au alocat fonduri cu țârâita pentru realizarea lucrărilor. „Până anul viitor sper să rezolvăm problema cu grindina. Împreună cu colegii mei, acum mai mulți ani, am fost inițiatorii proiectului rachetelor antigrindină. Din nefericire, noi am plecat de la putere în 2004 și nu s-au întâmplat multe lucruri în această direcție, dar astăzi pot spune că acest sistem va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, sper că până în vara viitoare. Rachetele sunt depozitate la Prahova, iar noi trebuie să finalizăm instalarea rampelor de lansare, să facem sistemul operațional, în așa fel încât pe viitor să nu mai avem această nenorocire, care ne chinuiește an de an și pentru care aveți de suferit”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
    În această vară, grindina care a căzut la Pufești, Păunești, Jariștea, Urechești, Bolotești a afectat o suprafață agricolă de peste o mie hectare, atât de vie cât și cereale.

240 de mii hectare de culturi agricole, protejate cu rachetele antigrindină
 
    UCCG Moldova 2 Vrancea are prevăzut, prin studiul de fezabilitate, 20 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, din care 12 în județul nostru și 8 în Galați. De menționat că un punct de lansare asigură protecția pentru 10-12 hectare de teren agricol. Asta ar însemna că la finalizarea programului, s-ar asigura protecția unei suprafețe de peste 140 mii hectare de culturi agricole la nivelul județului. Însă ar urma să fie protejate și gospodăriile din mediul rural sau autoturismele sătenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?