Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Poliţiştii scot cu greu pistoalele din toc


Polițiștii vrânceni apasă cu greu pe trăgaciul pistoalelor din dotare. Asta nu pentru că nu ar ști să folosească armele, ci pentru că verificările la care sunt supuși după le scot peri albi. De la începutul anului și până în prezent, doar trei oameni ai legii s-au încumetat să folosească armamentul din dotare atunci când au avut de-a face cu infractori, care nu au putut fi potoliți cu vorba bună. Potrivit informațiilor primite de la biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în toate cele trei cazuri, polițiștii implicați au făcut uz de armă respectând legislația și procedura de lucru în domeniu.

Primul polițist care a scos pistolul din toc și a apăsat pe trăgaci este lucrător al Postului de Poliție de la Tulnici. Incidentul s-a petrecut în prima zi a acestui an, când un șofer a accidentat o femeie și a plecat de la locul faptei. Pe 1 ianuarie 2011, la ora 14.30, polițiștii au fost sesizați prin intermediul numărului unic de urgență 112 despre faptul că un bărbat din Tulnici, în timp ce conducea un autotu-rism BMW, a accidentat o femeie din comună și a plecat de la locul faptei. Mai mult, șoferul se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu avea permis de conducere. Polițiștii din Tulnici au identificat imediat autoturismul în trafic, iar în momentul când s-a făcut semnalul regulamentar de oprire, conducătorul auto a refuzat să oprească. Polițișii au luat-o pe urmele șoferului nărăvaș, dar nu a  fost chip ca acesta să oprească, până când oamenii legii nu au făcut uz de armamentul din dotare. La fața locului s-a deplasat atunci și comisarul șef Tomiță Păvăloiu, adjunct la șefului IPJ Vrancea, care a coordonat activitatea de cercetare.
După ce a fost prins, șofe-rul a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost de 0.71 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost dus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Åžoferului i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere, condu-cerea pe drumurile publice a unui autoturism având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală, părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulație fără încuviințarea poliției, în urma căruia a rezultat vătămarea integrității corporale a unei persoane și vătămare corporală din culpă. Polițistul care a apăsat pe trăgaci nu a scăpat nici el de drumuri pe la Parchet, pentru că verificările în astfel de situații sunt complexe. Într-un final, s-a constatat că omul legii a folosit armamentul din dotare respectând legislația în domeniu.

Focuri de armă și la Slobozia Bradului

În luna februarie, un polițist din cadrul Postului de Poliție din comuna Slobozia Bradului a fost nevoit să apese pe trăgaci, după ce un bărbat din localitate a îndreptat arma asupra lui. Iulian F., din comuna Slobozia Brdaului, a fost surprins la braconaj, în fondul de vânătoare Slobozia Bradului, gestionat de Direcția Silvică Vrancea. Braconierul a fost găsit de un agent de poliție și de paznicul din comună. Fiind somat de polițist, braconierul nu a vrut să se supună și chiar a îndreptat arma spre omul legii, amenințându-l pe acesta că îl va împușca. Polițistul a tras mai multe focuri de avertisment și pentru că nu a fost chip să-l înduplece pe braconier, a tras un foc în direcția acestuia, nimerindu-l în zona bazinului. Rănit fiind, Iulian F. a continuat să țină arma de vânătore îndreptată înspre polițist și înspre cel care îl însoțea pe acesta, amenințându-i pe cei doi că îi va împușca. Bărbatul s-a dat bătut abia după ce la fața locului au ajuns mascații și polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, dar și oameni ai legii de la alte servicii. Åži în acest caz, după verificări peste verificări, s-a constatat că polițistul a folosit legal pistolul din dotare.
De asemenea, pe data de 9 aprilie, în jurul orei 00. 30, un agent de poliție a folosit legal armamentul din dotare asupra unui bărbat din Tîmboești, care nu a respectat dispoziția polițistului de a opri autoturismul pe care îl conducea. Ulterior, șoferului i-a fost ridicat permisul de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. „În toate cele trei cazuri mai sus prezentate, polițiștii implicați au făcut uz de armă respectând legislația și procedura de lucru în domeniu”, a precizat inspectorul Cătălina Olteanu, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.
Polițiștii recunosc că trebuie să se gândească foarte bine înainte de a face uz de armă. Åži asta pentru că cercetările de după sunt complexe și îi pun pe drumuri. Oamenii legii ne-au precizat că și-ar dori ca și la noi să fie ca în alte state, unde polițiștii folosesc armamentul din dotare ori de câte ori este nevoie. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?