Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Principalele modificări ale Codului Fiscal, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012


Creșterea accizelor la motorină, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevaluează clădirile deținute și modificarea termenului de depunere a declarațiilor sunt printre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal. Reglementările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Accizele la motorină vor crește de la 1 ia-nuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tonă, iar cele pentru cafea vor fi menținute și în 2012, deși eliminarea lor era programată încă din 2010. Firmele care nu  și-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20% din va-loarea de inventar, iar procentajul urcă la 40% în cazul în care operațiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani.
O altă modificare importantă pentru firme se referă la devansarea termenului de depunere a declarației anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului următor. Companiile vor avea posibilitatea să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit, în ultimul caz fiind necesare plăți anticipate în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data plății este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.
Pe partea impozitului pe venit se va elimina începând cu anul următor perioada de trei ani după care persoana fizică nerezidentă devenită rezidentă în România este supusă impozitării pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României. Aceste venituri urmează a fi supuse impunerii începând cu anul calendaristic următor celui în care persoana fizică a obținut rezidența în România, concomitent cu acordarea acelorași drepturi de deducere de care beneficiază o persoană fizică română.
În același timp, va fi menținută obligația de plată a impozitului pe veniturile obținute din orice sursă de către o persoană fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, pentru încă trei ani următori celui în care are loc schimbarea rezidenței acesteia într-un stat cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri.
Tot de la începutul anului viitor, contribuabilii care desfășoară activitate de transport de persoane și de bunuri în regim de taxi și care în 2011 au fost impuși în sistem real vor avea posibilitatea să opteze pentru determinarea venitului pe bază de normă de venit. Pentru  a-și exercita această opțiune, ei vor completa formularul 220 „Declarație privind venitul estimat” până la 31 ianuarie 2012.

Filtre prudențiale elaborate de BNR

O prevedere importantă inclusă în Codul Fiscal din 2012 se referă la menținerea în 2012 a impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum și a deținătorilor de mașini a căror capacitate cilindrică depășește 2.000 de cm.
În vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care dețin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara adresei de domiciliu.
O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativității depunerii declarației unice o dată la trei luni și nu lunar. De la 1 ianuarie și până la jumătatea anului viitor, firmele care își plătesc datoriile către stat vor beneficia de reducerea la jumătate a penalitățillor. Începând cu 2012, băncile co-merciale vor aplica standardele internaționale de raportare financairă (IFRS) și vor renunța definitiv la standardul românesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului viitor, dife-rența de provizioane care urmează să fie eli-berată pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitată dacă suma este introdusă în re-zerve și nu în profit. De altfel, băncile vor aplica o serie de filtre prudențiale elaborate de BNR pentru ca volumul provizioanelor să nu difere foarte mult față de valorile actuale.
La jumătatea lunii noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dan Lazăr declara că modificările fiscale din perioada următoare vor urmări stabilitatea la nivelul taxelor și simplificarea procedurilor, printre măsurile vizate figurând extinderea impozitării în sistemul normelor de venit și generalizarea plății impozitelor în data de 25 ale lunii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?