Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

„Drumul podgoriilor vrâncene“ promovat la „Bachus 2013“


   Consiliul Județean va organiza azi o conferință de presă în care va prezenta proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene”, finanțat prin Programul Operațional Regional. Prezentarea este premergătoare evenimentelor de promovare care vor fi organizate în perioada 3-6 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2013”.  Valoarea totală a proiectului este de 580.836,62 lei.
    Proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene” are ca principal scop dezvoltarea turismului în județul Vrancea, prin valorificarea potențialului turistic existent. Prin realizarea acestui proiect se urmărește crearea și marcarea corespunzătoare a unui traseu turistic care să cuprindă podgoriile Panciu, Cotești și Odobești și care să includă combinate de vinificație, crame, obiective turistice. Totodată, proiectul mai vizează promovarea traseului turistic sub denumirea generică „Drumul Podgoriilor vrâncene” printr-o serie de activități cum ar fi organizarea unor evenimente în fiecare podgorie, concomitent cu Festivalul Viei și Vinului.
    Proiectul constă în promovarea celor trei podgorii vrâncene: Panciu, Cotești, Odobești, prin intermediul a trei evenimente ce vor fi organizate în perioada Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus”. Proiectul mai prevede realizarea unui film de prezentare a zonelor viticole.

    Vrancea este cea mai mare podgorie a României, cu peste 25.000 hectare, iar drumul podgoriilor se întinde pe aproximativ 73 de kilometrii și șerpuiește agale printre viile subcarpaților de curbură.
    Este un drum care pleacă din Panciu și ajunge până la Tîmboiești, pe DJ 205 B reabilitat de Consiliul Județean Vrancea în vara acestui an. Pe „Drumul podgoriilor vrâncene” se află 11 localități, cele mai importante din Podgoria Vrancei.
    În Panciu vizitatorii pot ajunge la Hrubele lui Ștefan cel Mare – monument istoric – locul în care, în anul 1954 s-a gustat prima șampanie produsă aici. Tot în Panciu se poate vizita Mănăstirea Brazi, unde există un paraclis subteran și moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi. În data de 6 octombrie, ora 13.00 la Panciu va avea loc, în cadrul proiectului, un eveniment special dedicate meșteșugului vinului.
    La Èšifești, vizitatorii de pe „Drumul podgoriilor vrâncene” pot merge la „Crama Casa Panciu” care deține 120 hectare de vie pe Dealul Sârbilor, o celebră podgorie locală, faimoasă încă din anii 1700 când aici făceau vinuri călugării.
    La Bolotești, cei pasionați de natură pot urca pe cel mai înalt deal al Subcarpaților de Curbură – Măgura Odobeștilor (996 m), dar pot vizita și Mănăstirea Tarnița, aflată pe drumul principal care șerpuiește printr-o pădure de stejar și fag.
    La Jariștea, în Podgoria Odobești vinul și via sunt puse la loc de cinste. Chiar și poarta de intrare în curtea Primăriei Jariștea este ornată cu motive viticole – struguri și butoaie de vin. Atracțiile turistice sunt reprezentate de Mănăstirea Buluc și Biserica „Sfinții Împărați” din satul Scânteia, ctitorie a familiei Stamatinești.
    La Odobești, istoria locurilor se leagă, încă de la 1600, de vie și vin. Aici există Beciul Domnesc, locul în care societatea comercială Vincon își depozitează vinurile vechi. Tot în Odobești mai există și un alt beci, la fel de vechi – Beciul Bahamat. Acesta nu este însă deschis publicului spre vizitare. Odobeștiul este un loc special pentru podgoria Vrancea și din multe puncte de vedere. Aici, cu secole în urmă, negustorii cazaclii (ruși) au construit, în mijlocul viilor, o biserică devenită monument istoric. Și școala viticolă din Odobești este celebră. La Stațiunea de Cercetare Viticolă Odobești, în 1972, a fost patentat soiul de vin „Șarba”, vin care a depășit celebritatea „Galbenei de Odobești”, atât de băută în perioada interbelică și mulți ani, după. Pe data de 5 octombrie, la ora 13.00, la Odobești va avea loc un eveniment special dedicate meșteșugului vinului.
    La Vârteșcoiu există, tot în podgoria Odobești, casa Duiliu Zamfirescu, iar la Cotești, există o colecție particulară de unelte tradiționale viticole care aparține Cramei Valahia. În podgoria Cotești, căci deja am ajuns aici, există cele mai reprezentative lăcașuri de cult ale Vrancei: Mănăstirea Dălhăuți, Mănăstirea Cotești, Mănăstirea Vărzărești și Mănăstirea Recea.
    La Cotești, în data de 4 octombrie, ora 13.00 va avea loc un eveniment special dedicate meșteșugului vinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?