Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Toamnă cu subvenţii pentru fermierii vrânceni


   Peste 10 mii de fermieri vrânceni au primit un avans din subvențiile europene solicitate pentru măsurile de agromediu. Directorul adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Vrancea, Petrache Riciu, a arătat, la ședința Colegiului Prefectural de ieri, că după ce va fi finalizat controlul prin teledetecție urmează să fie făcute și plăți reprezentând avansul la schema unică pe suprafață.
   Sumele primite de fermierii vrânceni aflați în această situație nu sunt deloc mici. Conform informațiilor de la APIA, pentru plata în avans a măsurilor de agromediu au fost autorizați 10.046 fermieri din județ. Sumele plătite pentru măsurile de agromediu nu sunt egale, ci diferă în funcție de pachetul de măsuri accesat de fermier. Minimul este de 59 euro/hectar în cazul măsurilor 214-Practici agricole tradiționale și se ajunge până la 393 euro pentru măsura 214 (agricultura ecologică) pachetul 5.3-Livezi și 5.4 Vii.
   Bineînțeles, acordarea acestor bani este condiționată de respectarea unor condiții stricte de mediu. Bani vor primi în avans și vrâncenii care au depus cereri pe unitatea de suprafață. Au depus cereri un număr de 26.740 fermieri, pentru o suprafață eligibilă de 167.272 hectare. Până la începutul lunii octombrie urmează să fie finalizat controlul prin teledetecție, după care va fi plătit avansul la schema unică pe suprafață.
   Directorul adjunct al APIA a anunțat că, din această toamnă, a fost modificat și modul în care sunt sprijniți crescătorii de bovine. Astfel, aceasta nu va mai fi acordată pe un drept cuvenit pe anii trecuți, respectiv numărul de vaci existent în 2008, ci se va lua ca referință numărul de animale existent în gospodării la 1 ianuarie 2013. În plus, crescătorii de bovine primesc subvenția atât pentru taurinele de carne cât și pentru vacile de lapte existente în gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?