Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Atenţie la produsele lactate !


   Comisarii de la Protecția Consumatorilor au prezentat, ieri, câteva dintre tehnicile ilegale utilizate de producători și comercianți pentru a-și vinde marfa. Una dintre neregulile care îi afectează cel mai mult la buzunar pe consumatori o reprezintă etichetarea voit greșită a produselor. În termenii comisarilor de la OPC, este vorba despre inducerea în eroare a consumatorului.
   De exemplu, controalele OPC au arătat că brânza Maasdanmer era prezentată în limba română ca fiind cașcaval și, de fapt, este o brânză cu pasta semitare obținută printr-o tehnologie diferită de cea a cașcavalului. De asemenea, iaurtul Cedra era prezentat la raft ca fiind Iaurt Cedra Bivoliță/oaie, în fapt, fiind conform etichetei de produs obținut din lapte de vacă, lapte de oaie și lapte de bivoliță.
   O altă metodă de a-i păcăli pe consumatorii care nu cunosc legislația este meționarea pe ambalajul produselor lactate că acestea nu conțin conservanți. Comisarii de la Protecția Consumatorilor spun că această mențiune nu este legală deoarece în produsele lactate este interzisă utilizarea aditivilor alimentari. Ori, prin mențiunea „Nu conține conservanți”, comercianții induc consumatorului o anumită stare cu privire la natura și calitatea produsului. Nu în ultimul rând, o altă strategie este vânzarea de produse prezentate de comerciant ca fiind produse tradiționale deși pe eticheta producătorului nu este specificat acest lucru.
   Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de peste 222 mii lei în trimestrul al doilea din acest an. În această perioadă au fost verificați 222 operatori economici, din care la 179 au fost descoperite nereguli și s-au aplicat amenzi contravenționale de 222.300 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 180.337 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 2.060 lei. „Produsele oprite temporar erau cu deficiențe de informare, iar cele oprite definitiv de la comercializare nu s-au încadrat în data durabilității minimale de consum sau nu se putea face dovada încadrării în data limită de consum”, a declarat comisarul șef Mirela Bîznă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?