Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Micii podgoreni vor să vândă vinuri, nu să fie contabili


   Viticultorii vrânceni cer modificarea Codului Fiscal astfel încât țăranii să își poată vinde vinul aflat în custodie sau produs în crama proprie. Propunerea a fost aprins discutată la ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social unde subiectul principal al ordinii de zi au fost problemele cu care se confruntă viticultorii din județ. Prefectul Cătălin Popescu a avut nevoie de aproape jumătate de oră ca să înțeleagă subiectul nemulțumirii viticultorilor reprezentați de inginerul Manole Toader, președintele Federației Fermierul. Ideea era că un fermier, care nu este înregistrat la Finanțe, nu are voie să își vândă vinul pe care îl produce în crama proprie sau în custodie la un procesator autorizat. Totuși, a explicat inginerul Manole, statul îi cere viticultorului să plătească impozit pe suprafața cultivată cu vie și, practic, îl obligă să își vândă strugurii la prețurile de nimic oferite de comercianți sau să își vândă vinul la negru. De fapt, a precizat inginerul, viticultorii vor să își poată vinde vinurile la antrepozitele autorizate, fiind asigurată în acest fel atât trasabilitatea vinului cât și controlul fiscal al micilor producători de struguri.
   Propunerile viticultorilor au fost discutate la nivelul Direcției Agricole și au fost prezentate în cadrul ședinței de ieri. Cea mai importantă este propunerea de modificare a Codului Fiscal și scoaterea micilor producători de vinuri din categoria operatorilor economici. „Propunem definirea acestora ca «producători persoane fizice care, în baza carnetelor de viticultori, pot desfășura activități în domeniul producției și comercializării vinurilor în limita cantității de 1000 hl»”, se arată în materialul prezentat de reprezentantul Direcției Agricole și pe care îl puteți citi INTEGRAL AICI.
   Viticultorii mai susțin și alte măsuri care să asigure eliminarea șmecheriilor cu recoltele de struguri și implicit de vin, inclusiv menționarea în carnetele de viticultor a producției de vin rămasă în gospodăria proprie a țăranului. Sunt măsuri care ar face ordine în acest domeniu. Pe lista de propuneri se află instituirea obligației de evaluare a producției de struguri de vin de către toți producătorii în două perioade ale anului, respectiv 1-10 iunie și 1-10 august. „De asemenea, propunem evidențierea în carnetul de viticultor a întregii producții de struguri și vin, inclusiv cea rămasă în gospodăria proprie”, se arată în materialul prezentat ieri.
   Nu în ultimul rând, podgorenii cer instituirea unor comisii mixte de supraveghere, alcătuite din reprezentanți ai Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), Direcția de Finanțe, Autoritatea Vamală și organizații profesionale de profil care să verifice importurile de vinuri. Ei au denunțat importurile masive de vinuri care au avut loc în luna august când au fost aduse în țara vapoare cu vinuri de masă din alte țări europene. Vinurile au fost aduse la prețuri foarte mici și există suspiciuni că ar fi de fapt falsificate. În plus, viticultorii sunt de acord și susțin întărirea rolului ISCTV, la nivel central cât și la nivel teritorial, și „numai acest organism să efectueze astfel de controale în sectorul vitivinicol”. Aceasta ar fi soluția pentru a evita posibilele abuzuri în care, de exemplu, un polițist să își dea cu părerea dacă un transport de vin respectă condițiile legale, dacă este falsificat sau nu. „La controalele făcute de poliție să fie prezent și un inspector de la ISCTV, cel care este specialist în acest domeniu”, a precizat inginerul Manole.  
Propunere pentru mutarea laboratorului de la Valea Călugărească
   Administrația județeană vrea să mute la Focșani sediul laboratului central pentru controlul calității vinului de la Valea Călugărească. Președintele Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan și prefectul au semnat un proiect de hotărâre de guvern prin care acest sediu ar urma să fie mutat într-un spațiu din Focșani. Propunerea se află deja pe masa ministrului Agriculturii și a fost făcută în contextul în care actualul spațiu unde funcționează sediul laboratului central de la Valea Călugărească a fost retrocedat. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?