Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Părinţii care au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii ar putea lua indemnizaţie


   Comisia pentru Muncă din Senat a adoptat, marți, raport favorabil pentru o propunere legislativă prin care se stabilește că părinții care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii vor beneficia de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor. Potrivit inițiativei legislative care modifică Ordonanța 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aceste drepturi ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2014.
   Prin raportul Comisiei, adoptat în unanimitate, cu amendamente, termenul inițial de trei ani a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat și cu legislația privind acordarea indemnizației de șomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de șomaj. Indemnizația ar urma astfel să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din acești doi ani.
   „Se urmărește prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creștere a copilului și indemnizație persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situații în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parțial, nu pot beneficia de concediu și indemnizație de creștere a copilului, deși au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieții doar cele 12 luni dinaintea nașterii copilului beneficiază de această indemnizație”, se menționează în expunerea de motive la proiectul de lege. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?