Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: O singură nuntă la Vintileasca, în 2013


   O singură nuntă și doar cinci botezuri au fost oficiate în comuna Vintileasca de la începutul anului și până în prezent. În anii trecuți, erau oficiate și câte 20 de botezuri pe an, spune preotul paroh Nicolae Potop. În august, la Vintileasca s-au căsătorit doi tineri care locuiesc și muncesc în Spania. Prin urmare, la nuntă a fost prezent și un spaniol, care a fost impresionat de tradiții, dar și de țuica românească.

   Caz fără precedent în comuna Vintileasca. De la începutul anului și până în prezent, preotul din localitate a oficiat o singură căsătorie. Nunta a avut loc în luna august. 
   Preotul Nicolae Potop, de la parohia din Vintileasca, spune că în cei 20 de ani de când este paroh, nu a întâlnit o situație de acest gen. În august, el i-a cununat pe  Ionuț și Mirela, originari din Vintileasca, care locuiesc și muncesc în Spania. Nici la capitolul botezuri situația nu stă mai bine, spune preotul. Dacă în anii trecuți erau câte 20 de botezuri pe an, de la începutul anului 2013, doar cinci copii au fost creștinați. „Spre surprinderea noastră, este prima cununie din acest an, în condițiile în care în anii trecuți avem cununii cam 15-20 într-un an. Åži botezurile au fost foarte puține în ultimii ani, raportat la numărul de populație pe care o avem aici. Circa 600 de familii în toată comuna. Am avut, cred, vreo patru sau cinci botezuri până acum. Este început de septembrie, poate spre final de an, până în lăsatul secului, să mai oficiem cununii, dar nu am fost anunțați. Din păcate, aceasta este situația demografică, și eu spun că este deplorabilă, a românilor. Este singurul an când se întâmplă așa ceva și sunt aici de 20 de ani preot. În anii din urmă aveam până la acest moment patru sau șase cununii. Încet, încet, în ultimii ani au început să scadă și cununiile și botezurile”, a spus preotul Nicolae Potop de la Vintileasca.
   Acesta a ținut să le adreseze câteva urări creștinești de bine unicilor miri din 2013, până acum. Le-a cerut acestora să nu uite de meleagurile natale, dar mai ales de biserica din sat. „Mirilor le urez casă de piatră zidită pe stâncă, așa cum este urarea tradițională, iar valurile vieții să nu le clatine, trai bun, fericire, câștig și înțelegere, că aceasta este cea mai importantă. În ultimă instanță sănătate, să aibe putere de muncă, să-și desfășoare activitatea de familie într-o bună rânduială creștină, după exemplul părinților. Åži vorba poetului, să jucăm un pic și la botez, așa să dea naștere la prunci. De fapt, copiii născuți la tinerețe sunt mai sănătoși”, a mai spus preotul.
   Ionuț și Mirela au fost cununați civil de primarul localității Vintileasca, Georgel Spătaru, religios de preotul Nicolae Potop, iar nunta a avut loc la Căminul Cultural din localitate, unde nuntașii s-au distrat până în zori. „Noi lucrăm în Spania și venim destul de rar acasă. Anul acesta am avut planificată nunta și am decis să o facem aici pe meleagurile noastre natale. Am avut parte de o zi frumoasă, așa cum este și relația noastră și i-am avut alături pe cei dragi. Am încercat cât de cât să respectăm datinile și obiceiurile care ne caracterizează pe noi românii. Nu stăm mult în țară deoarece trebuie să ne întoarcem la muncă, acolo de unde ne câștigăm existența”, a spus tânărul mire.
   La nunta celor doi a fost prezent și un spaniol, care a rămas mut de uimire când a văzut peisajul comunei Vintileasca, dar și obiceiurile. Acesta a participat la întreg evenimentul și ne-a relatat prin intermediul unui translator că noi, românii, avem tradiții care nu se regăsesc nicăieri în altă parte a lumii.
   După ce a gustat câteva păhărele de țuică românească și a încercat să învețe câțiva pași de horă și sârbă, el s-a prins la dans cu socrul mare și ceilalți nuntași, chiar dacă picioarele nu „dansau” prea bine. „Eu mi-am luat concediu special pentru a fi alături de prietenul meu Ionuț la acest eveniment. Nu am crezut că mai există așa ceva în lume. Am rămas foarte impresionat de modul în care are loc o nuntă adevărată la români. Așa ceva nu mai există în Spania de mulți ani. La noi totul este foarte simplu și nu se întâmplă atâtea chestii interesante la o nuntă. Am participat la toate etapele nunții și am pozat tot ce se putea poza. O să duc cu mine în Spania aceste fotografii și o să le povestesc celor de acolo experința de aici. Am degustat vinul și țuica și sunt un deliciu. Am dansat așa cum m-am priceput și vă spun că a fost minimat. Românii sunt niște oameni deosebit de prietenoși și de primitori. Vă mulțumesc la toți pentru ospitalitate”, a spus spaniolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?