Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vile în loc de cazemate


Cazematele care pe vremuri au făcut parte din lanțul defensiv Focșani-Nămoloasa și care se mai regăsesc și astăzi la Jorăști, sunt pe cale de dispariție, după ce localnicii le-au demolat ca să-și construiască vile. Chiar la intrare în Jorăști din direcția drumul Surăii, se mai văd încă din loc în loc, stinghere, ruinele unor ziduri a căror poveste nu o mai știu bine nici localnicii din zonă.
După retrocedare, acestea au intrat în posesia localnicilor cărora le-a revenit terenul. Fiecare a făcut ceea ce a dorit cu mărturiile unei istorii care ne reprezintă. În câmp, între două vile recent construite, se mai vede încă conturul unei astfel de cazemate, construite pe vremuri chiar cu munca celor din zonă. În fața buncărului se văd rămășițele unui lan de porumb, dovadă că terenul aparține unui localnic și că acesta se îngrijește de el. Nu am găsit pe nimeni care să ne spună cui aparție terenul. Doar o femeie care trecea prin zonă ne-a lămurit că au existat mai multe astfel de vestigii pe care oamenii le-au transformat în țărână. „Un băiat care locuiește aici în zonă s-a chinuit mult până a reușit să dărâme tot că să-și poată construi casa. A adus utilaje, că altfel nu reușea”, ne-a spus femeia.
Am încercat să obținem mai multe informații despre amintirile războiului, de la primarul comunei Vînători. Acesta ne-a spus că demolarea acestor cazemate nu poate fi oprită pentru că sunt pe terenuri proprietate privată. „Sunt în curțile oamenilor, e proprietate privată, fiecare poate face cu ele ce vrea. Unii le-au păstrat, alții au preferat să le demoleze ca să-și ridice locuințe”, a declarat edilul Gheorghe Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?