Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Persoanele fizice române sau din UE nu vor putea deţine mai mult de 100 ha teren agricol


   Persoanele fizice nu vor putea deține mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan și pentru a cumpăra, cetățenii români sau cei din UE, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, respectiv să dovedescă că au cunoștințe în domeniul agricol sau că au activat minim 5 ani în acest sector. „Este o condiție pe care trebuia să o punem (experiența de minim cinci ani – n.r.). Cred că este foarte importantă pentru dezvoltarea agriculturii românești. Din păcate, în ultimul timp, solul a fost degradat în anumite zone și de faptul că nu au existat cunoștințe suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor să lucreze în agricultură trebuie să aibă minime cunoștințe. Ele nu sunt definite prin acest proiect de lege, vor fi definite ulterior, în urma dezbaterii publice, printr-o hotărâre de guvern cu norme metodologice”, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
   El a arătat că în România cerințele nu sunt atât de restrictive ca în alte state și a dat exemplul Franței, unde o condiție este să existe studii în agricultură pentru cei care vor să dețină o exploatație agricolă. De asemenea, persoanele fizice care dețin în proprietate terenuri agricole în România situate în extravilan trebuie să facă dovada că au desfășurat activități agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.
   Piața funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetățenii din UE. Nerespectarea prevederilor legii este pedepsită cu amendă de până la 100.000 de lei/ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page