Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ENET va fi dotat cu două transformatoare şi o staţie electrică


   Primăria Focșani dorește să continue reabilitarea ENET-ului. Municipalitatea a primit acordul Ministerului Mediului pentru depunerea unui nou proiect cofinanțat din fonduri europene, în continuarea celui existent. Consilierii locali vor adopta azi studiul de fezabilitate pentru noul proiect, intitulat „Continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Focșani”.

   Primăria municipiului Focșani vrea să continue proiectul european privind reabilitarea sistemului de termoficare, care se derulează în prezent în municipiu. Consiliul Local Focșani urmează să adopte în cadrul ședinței de astăzi un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului „Continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Focșani” și a indicatorilor tehnico-economici.
   Prin acest nou proiect se dorește dotarea SC ENET SA cu două transformatoare de 6/20 kV 10 MVA și o stație electrică de 20 kV, care sunt necesare optimizării sistemelor de racordare și evacuare a energiei electrice produse de noua centrală în Sistemul Energetic Național. Valoarea totală a investiției este de 18 milioane lei, cu TVA, respectiv 4 milioane de euro. Cofinanțarea Primăriei Focșani va fi de 744.107 lei, reprezentând contribuția de 5% din valoarea cheltuielilor eligibile. Durata de realizare a proiectului este de 18 luni.  Finanțarea obiectivului se va realiza din fonduri structurale, fonduri de la bugetul statului și bugetul local.
    Pe 20 august, Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial Mediu, a transmis municipiului Focșani acordul pentru depunerea unei noi aplicații de finanțare, în completarea celei existente, aflată în implementare. „Å¢inta pentru municipiul Focșani este îmbunătățirea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife suportabile pentru populație, corelată cu creșterea eficienței energetice și dezvoltarea durabilă a acestui sistem, ca urmare a investițiilor în infrastructură, impuse de politica de coeziune economico-socială a UE”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Decebal Bacinschi. 
   În acest context, în municipiul Focșani este în curs de implementare proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu. Pe parcursul implementării proiectului s-a constatat necesitatea includerii a unor investiții a căror realizare va conduce la continuarea eficientizării funcționării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din Focșani. Continuarea lucrărilor de reabilitare este necesară deoarece conduce la realizarea siguranței în funcționare a proiectului existent.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?