Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

A doua şansă la educaţie pentru persoanele fără studii


   Persoanele adulte care nu au reușit să finalizeze studiile primare sau gimnaziale, beneficiază și în acest an școlar de șansa de a învăța carte, în cadrul Programului „A doua șansă”. Cei interesați de ofertă se pot înscrie la unul dintre cele patru centre unde acest program va fi pus în aplicare în anul școlar 2013 – 2014. Cursurile vor debuta la data de 1 octombrie, vor fi susținute doar în zilele de week-end și vor fi adaptate vârstei cursanților.

   Persoanele care nu au reușit să termine patru sau opt clase la momentul potrivit au acum o șansă în cadrul programului „A doua șansă”, însă oferta de școlarizare disponibilă este mult mai modestă față de anii precedenți. Doar patru unități de învățământ din județ vor înființa, în anul școlar 2013 – 2014, clase în cadrul acestui program.
   Centre de înscriere sunt la Åžcoala „Anghel Saligny” din Focșani, unde se fac cursuri pentru nivel secundar inferior, aceasta fiind singura unitate de învățământ din Focșani unde se mai desfășoară astfel de cursuri. Un centru este și la Åžcoala nr.1 din Mărășești, unde vor fi susținute cursuri atât pentru nivel de studii primar cât și secundar inferior. Cei interesați să își continue studiile mai pot opta pentru Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești sau pentru  Åžcoala Chiojdeni.
   Persoanele interesate de oferta de studiu disponibilă în cadrul Programului „A doua șansă” trebuie să se prezinte la una dintre unitățile de învățământ amintite cu o adeverință din care să rezulte ultimele studii pe care le-au finalizat. Cursurile se susțin în zilele de week-end și pe perioada vacanțelor, dar programul poate fi adaptat, având în vedere că majoritatea cursanților sunt persoane adulte, care au deja un loc de muncă.
   Programul „A doua șansă” este o inițiativă a Ministerului Educației Naționale și vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnite în comunitățile defavorizate, și anume existența unui număr mare de persoane care au depășit vârsta legală de școlarizare, dar care nu și-au completat anii de școlarizare sau chiar nu au mers niciodată la școală. În acest context, programul oferă posibilitatea continuării și finalizării studiilor obligatorii, fără a fi necesară întreruperea activității profesionale sau familiale. La terminarea cursurilor, absolventul beneficiază de un Certificat de absolvire.
   Interesant la acest program este faptul că disciplinele de studiu sunt organizate pe module obligatorii și opționale, bazate pe curriculum-ul specific programului „A doua șansă”. Mai exact, conținuturile lecțiilor sunt centrate pe interesele și particularitățile de vârstă ale cursanților, au aplicabilitate practică imediată, fiind folosite exemple din viața de zi cu zi și situații culese din realitate.
   Relații suplimentare despre acest program sunt disponibile la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea sau la numărul de telefon 0237.214.141.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?