Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Adolescenţii, învăţaţi să comunice în Tabără la Gălăciuc


   Adolescenții nu sunt răi, nu sunt de neînțeles și reprezintă viitorul nostru de mâine de care trebuie să avem grijă, spune psihologul Cătălina Dascălu, cea care a inițiat o Åžcoală de vară la care au participat tineri de la liceele din Focșani. Tabăra s-a terminat, ieri, la Centrul de Agrement Gălăciuc, iar pe 6 septembrie va fi organizată o expoziție cu lucrările artistice realizate de adolescenți. „Vizitatorii vor putea vedea sufletul copiilor desenat pe hârtie pentru că prin desen omul își arată sufletul”, spune psihologul focșănean. Ulterior va fi înființat un fond de urgență pentru tinerii aflați în dificultate, dar și două linii telefonice prin care va fi acordată consiliere psihologică.
   Perioada adolescenței este una de încercare, de descoperire continuă în care tinerii au nevoie de sprijinul adulților, al părinților. O eroare de comunicare poate însemna un adolescent pierdut pe calea drogurilor, a alcoolului; un suflet mutilat de indiferența sau neștiința adultului uneori prea ocupat doar să muncească pentru a asigura o stabilitate financiară familiei; o familie în care ar trebui să se comunice, în care tinerii să fie încurajați să își dezvolte creativitatea pentru că adolescenții nu sunt răi, nu sunt de neînțeles. Adolescenții de azi sunt adulții de mâine, cei care ar trebui să asigure pensiile adulților de astăzi. 
   Dezvoltarea spiritului de echipă, a comunicării, a potențialului creativ au fost și scopurile Åžcolii de vară organizate, săptămâna trecută, la Centrul de Agrement Gălăciuc. Inițiată de psihologul Cătălina Dascălu, tabăra a reunit tineri cu vârsta între 14 și 20 de ani de la majoritatea liceelor focșănene. În tabără, copiii au fost îndrumați și de profesorii Lucica Nistor, care i-a învățat pe tineri arta desenului și Cătălin Iorga, responsabil de excursii și componenta ecologică. 
   Programul taberei a presupus organizarea unei serii de work-shop-uri și cursuri de comunicare prin intermediul cărora s-a urmărit educarea tinerilor. Tinerilor li s-au oferit exemple pozitive și au fost învățați tehnici de comunicare și cooperare care le vor fi folositoare pe viitor. De asemenea, Doru Simiz, proprietarul companiei Pandora și sponsor al evenimentului, a susținut un curs motivațional prin care a transmis un mesaj pozitiv și le-a vorbit tinerilor despre posibilitățile de realizare și de susținere a unei afaceri de succes în România. A fost o prezentare prin care managerul de la Pandora a încurajat tinerii „către o gândire inovatoare și curajoasă, care să îi ghideze pe drumul succesului, dar și al încrederii în forțele proprii”. „Tabăra a fost un succes. Am învățat cum să comunicăm, cum să ne ferim de droguri”, spune Vlad Marcu, unul dintre tinerii de la Gălăciuc. „A fost foarte frumos. Am făcut drumeții, ne-am făcut prieteni noi. Domnul Simiz ne-a spus povestea lui de viață, cam ce ar trebui să facem, ne-a vorbit despre fashion”, a adăugat una dintre fetele care au participat la tabără.
Expoziție cu desene la Promenada Mall
   Inițiatorul proiectului taberei de la Gălăciuc, psihologul Cătălina Dascălu, nu vrea să se oprească aici. În perioada următoare vor fi lansate și două linii de consiliere pentru tinerii cu probleme. „Mi-aș dori să dezvolt încă multe asemenea proiecte pentru că sufletul acestor copii este frumos”, spune psihologul Cătălina Dascălu când este întrebată despre ceea ce s-a întâmplat la Gălăciuc în ultima săptămână. Psihologul spune despre adolescenți că „este multe mai bine să descoperim partea frumoase, pentru că o au”
   Lucrările de artă realizate de tineri la Gălăciuc vor fi expuse la Promenada Mall în cadrul unei expoziții pregătite pentru 6 septembrie. Atunci va avea loc un atelier de pictură interactiv și un spectacol împreună cu tinerii artiști locali. „Vizitatorii vor putea vedea ce putem face din materiale refolosibile, vor vedea picturi, sufletul copiilor desenat pe hârtie pentru că prin desen omul își arată sufletul. Desenele copiilor sunt foarte frumoase, unele dintre ele exprimă și anumite dureri dar, per ansamblu, sper ca ceilalți să îi vadă cum sunt ei, cu un suflet frumos, pentru că știu să picteze, știu să deseneze, au ceva visător în ei. Nu sunt nici răi, nici de neînțeles, se poate comunica cu ei, sunt viitorul nostru de mâine, iar eu vreau să am încredere în acest viitor. Într-un fel e un strigăt de ajutor. Expoziția aceasta va arăta că sunt frumoși copiii noștri și nu trebuie să le omorâm sufletul și, în același timp, că iubesc natura, vor să o protejeze și putem, din tot ceea ce se aruncă, să facem lucruri frumoase. Uneori chiar și cei mai frumoși trandafiri cresc din noroi. Cred că, chiar și acei copii care cred că nu au șanse sau că nu se pot integra, dacă ar apela la ajutorul celorlalți ar reuși să o facă”, a afirmat psihologul Cătălina Dascălu. 
   Coorganizator al Taberei, Bogdan Gabor a adăugat că în perioada următoare vor avea loc mai multe evenimente pentru a-i ajuta pe tinerii aflați în dificultate. În primul rând va fi creat un fond de urgență, iar în luna decembrie va fi organizat un eveniment caritabil. „Vrem să creem un fond de urgență pentru tinerii aflați în dificultate. Pentru aceasta vom organiza un eveniment în luna decembrie, un eveniment similar celui organizat anul trecut, «Fapte bune de Crăciun»”, a afirmat Bogdan Gabor.
      Parteneri la organizarea Åžcolii de vară de la Gălăciuc au fost Promenada Mall Focșani,Carrefour Focșani, Asociația „Mayra”, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, Centrul Antidrog Vrancea, IPJ Vrancea, Cabinet individual de psihologie ” Maria Cătălina Dascălu”, Pandora, Hidalgo. „Lipsa unui cadru familial adecvat, a unor activități care să dezvolte potențialul și abilitățile tinerilor, anturajul și plictiseala expun adolescenții și tinerii la riscul tulburărilor de comportament cât și al consumului de droguri. Consumul de alcool, tutun și noi substanțe cu efect psihoactiv a crescut în ultimii ani atât ca volum cât și ca frecvență, iar vârsta de debut a scăzut. Adolescenții recurg la consum pentru a face față problemelor curente, din teribilism, din cauza grupului sau pentru a „facilita comunicarea”. Din aceste motive se înregistrează absenteismul acestora din viața socială și creșterea violenței în școli și societate”, transmit organizatorii taberei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?