Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VREMEA până pe 11 august: Maxime de 38 de grade


    Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 5 – 11 august, în fiecare regiune a țării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.
 MOLDOVA


 Media temperaturilor maxime va crește de la 29 la 33 de grade Celsius în primele patru zile, dar apoi va scădea, spre 29…30 de grade în jurul datei de 11 august. Până la sfârșitul intervalului de prognoză, regimul temperaturii aerului se va menține relativ constant la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, cu o creștere spre 19 grade în jurul datei de 10 august, apoi o scădere, până la 16 grade, în ultimele zile.
 Nu vor fi averse până pe 9 august, apoi probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va crește, însă ploile vor fi în general nesemnificative cantitativ și se vor semnala pe arii restrânse.
 Astăzi, cerul va fi variabil în zona de munte, unde cu totul izolat după-amiaza vor fi ploi slabe de scurtă durată, posibil însoțite de descărcări electrice și mai mult senin în restul țării. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat, iar cele minime vor avea valori de la 10 grade în depresiuni, până la 24 de grade în Dealurile de Vest.
 Mâine, vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a teritoriului, local caniculară în jumătatea de vest a țării, unde și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări după-amiaza în zona de munte unde, cu totul izolat vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat, iar cele minime se vor situa între 11 grade în depresiuni și 25 de grade în Dealurile de Vest.
 Administrația Națională de Meteorologie a realizat estimări ale temperaturilor și cantităților de precipitații în perioada august-octombrie.
         AUGUST

 Temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice în vestul, sudul și sud-estul țării, iar în centru și nord vor fi valori termice apropiate de mediile multianuale. Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în regiunile nordice și centrale, dar se vor situa sub normă în restul teritoriului.
 
             SEPTEMBRIE
 Temperatura aerului va fi apropiată de normalul perioadei în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul țării, unde va putea avea valori ce vor depăși mediile climatologice. Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendință de ușor deficit în majoritatea regiunilor.


             OCTOMBRIE


 Valorile termice medii vor fi apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sudul și sud-estul țării, unde vor fi posibile temperaturi peste mediile multianuale. Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendință de excedent în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde vor fi apropiate de normalul perioadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?