Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vrei să scapi de taxa de primă înmatriculare? Hai cu maşina la partaj!


   Vrâncenii au citit cu atenție Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 9 din 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial 119 din 4 martie 2013. Ei profită de o excepție din lege, respectiv partajul, și își înmatriculează mașinile fără a mai plăti taxa. Conform, articolului 8 din OUG 9/2013, timbrul de mediu nu se plătește atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj. Prin urmare, după apariția Ordonanței, mare parte dintre mașinile pe care proprietarii vor să le înmatriculeze pentru prima dată au ajuns să fie dobândite prin partaj.
Åžeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Vrancea, comisarul șef Marian Pătrașcu ne-a precizat că zilnic se primesc 40-50 de cereri de înmatriculare a vehiculelor. În opinia sa, numărul solicitărilor nu a crescut. El admite că cele mai multe dintre persoanele care solicită înmatricularea vehiculelor fac dovada că le-au dobândit prin partaj. „Zilnic se primesc 40-50 de solicitări de înmatriculare a vehiculelor. Pentru  aproximativ 70% dintre vehiculele aflate la prima înmatriculare, dreptul de proprietate exclusivă a fost dobândit prin partaj. Este vorba despre o excepție prevăzută în ordonanța numărul 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule”, ne-a spus comisarul șef Pătrașcu.
    Pe scurt, potrivit legii, dacă doi soți își împart mașina, cel care o primește nu va plăti taxa auto. Până aici totul pare clar, însă puțini sunt cei care ar divorța, doar pentru a scăpa de taxa auto și, potrivit legii, nici nu este nevoie. Partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care dețin în indiviziune un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu o persoană pentru a deține o mașină împreună, iar dacă ești căsătorit nu trebuie să divorțezi pentru a partaja un bun, respectiv mașina.
    Iată cum se face. O mașină este cumpărată dintr-o altă țară și apoi este vândută în România la doi proprietari, pe baza unui simplu act de mână. Cei doi se prezintă în fața unui notar, declară cota de contribuție a fiecăruia la momentul cumpărării mașinii, suma care va fi plătită în favoarea celui care renunță și cine este noul proprietar, ca urmare a acțiunii de partaj voluntar. Cu documentul primit de la notar, cel care vrea să înmatriculeze mașina merge la Serviciul Înmatriculări și solicită acest lucru. Practic, folosindu-se de această excepție, vrâncenii ajung să cheltuiască doar câteva sute de lei, în loc de câteva mii. Prin urmare, și notarii au mărit prețurile. Pentru documentele necesare în cazul partajului, ei nu mai cer câteva zeci de lei, ci câteva sute de lei.
    La nivelul întregii țări, mii de români au speculat acest lucru, fenomenul conducând la o reacție din partea autorităților care vor să anuleze litera f a articolului 8 din OUG numărul 9/2013, privind scutirea de la plata timbrului de mediu pentru autovehiculele dobândite prin partaj.
    Conform articolului 8 din OUG 9/2013, timbrul de mediu nu se mai plătește atunci când autovehiculele sunt: încadrate în categoria vehiculelor istorice, acordate instituțiilor de învățământ, sănătate și cultură, ministerelor, altor organe ale administrației publice, structurilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național, asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică de către guverne străine, organisme internaționale și organizații nonprofit și de caritate, prin donații sau finanțate direct din împrumuturi nerambursabile, precum și din programe de cooperare științifică și tehnică. De asemenea, nu se plătește timbrul de mediu în cazul autovehiculelor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului și acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cele destinate competițiilor sportive, definite conform prevederilor legale în vigoare, dar și cele dobândite prin moștenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?