Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Ploscuţeni, gazdă pentru elevi şi cadre didactice din Vâlcea şi Ialomiţa


   Åžcoala Gimnazială din Ploscuțeni a fost, în zilele de 11 și 12 iulie, gazda unui eveniment important pentru întreaga comunitate, derulat în cadrul proiectului interjudețean „Să redescoperim România!”. Astfel, mai multe cadre didactice și elevi de la Åžcoala Gimnazială Lăpușata, din județul Vâlcea, și de la Åžcoala Gimnazială Valea Măcrișului, din județul Ialomița, au participat, împreună cu gazdele lor din Ploscuțeni, la un spectacol dedicat comunei, ocazie cu care tradițiile locului s-au îmbinat perfect cu modernul. Activitățile au fost variate și au cuprins momente artistice, dansuri populare, scenete interpretate cu mult talent de elevi, dar și vizite la Mă-năstirea Buciumeni din județul Galați, aflată chiar la granița cu Ploscuțeniul. De asemenea, a mai fost organizată o vizită și la Mănăstirea ridicată de hatmanul Åžendrea la Sihastru, situată la numai 3 kilometri de centrul comunei. 
   A fost un schimb de experiență interesant, la care au contribuit cadrele didactice implicate în proiect și anume Monica Benedic, Camelia Păncescu, alături de directoarea Åžcolii Gimnaziale din Ploscuțeni Violeta Mihăeș, cât și profesoarele Mariana Butnaru și Elena Minuț. Desigur, alături de cadrele didactice, a fost pe toată durata activităților și preotul paroh Carmil Farțade. „Am fost ajutați să organizăm evenimentul de părintele Farțade Carmil și de domnul primar Solomon Åžtefan. Cred că proiectul a fost o reușită numai prin efortul comun al tuturor și le mulțumesc pentru aceasta”, a spus profesoara Adela Stoica, directoarea Åžcolii Ploscuțeni, de asemenea implicată în proiectul interjudețean „Să redescoperim România!”. 
   Foarte încântați de această experiență au fost profesorii de la școlile partenere. Aceștia s-au declarat încântați de primirea călduroasă a localnicilor, dar și de frumusețea locurilor, care încă mai păstrează din aerul satului românesc autentic. „Ploscuțeni, localitate situată pe malul Siretului, ne-a fost gazdă primitoare pentru două zile. Oamenii care trăiesc pe aceste meleaguri, în majoritatea lor catolici și a căror credință moștenită din străbuni le ghidează fiecare gând sau fapt, sunt minunați și cu sufletul deschis, gata oricând să-ți împărtășească din tradițiile, din istoria sau le-gendele locurilor dar, mai ales, să-ți dăruiască din bunătatea sufletului lor. Copii de toate vârstele sunt adunați în jurul bisericii și a preotului în diferite activități religioase și recreative. Modelarea acestor tinere suflete  nu doar de către fa-milie și cadre didactice, ci și de către biserică te impresionează. Te face să-ți dorești să fii mai bun, să-ți ajuți semenii necondiționat și să înțelegi că iubirea pe care o dăruiești celor din jur trebuie să-ți contureze existența”, a spus institutoarea Cecilia Bălan, de la Åžcoala Gimnazială Lăpușata, județul Vâlcea.
Impresionați de frumusețea locurilor
 
   Cele două zile petrecute în Ploscuțeni i-au făcut pe oaspeți să se simtă privilegiați și fericiți. Cu toții au fost impresionați de frumusețea locurilor, a oamenilor și de simplitatea lucrurilor care îi fac pe localnici fericiți. „Călătorind de la Vâlcea spre îndepărtata Vrancea aveam să redescoperim o Românie cum nu speram să aflăm. Am ajuns în comuna Ploscuțeni, un loc binecuvântat de Dumnezeu prin oameni harnici, bucuroși de oaspeți, prin peisajul ce îți amintea de codrii lui Åžtefan cel Mare, prin voioșia și glasurile cristaline ale copiilor strânși în jurul unui foc de tabără, prin învățăturile transmise de la cel mai mic la cel mai mare, făcându-ne mândri că pentru câteva zile noi am făcut parte din această mare familie a comunei Ploscuțeni. Mulțumim pentru primirea caldă, mulțumim elevilor de la Åžcoala Gimnazială Ploscuțeni, cadrelor didactice, domnului primar al comunei Ploscuțeni, domnului preot și întregului sat pentru că ne-au făcut să ne simțim ca acasă”, a spus și profesoara Taniușa Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?