Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Teatru stradal la Tîmboieşti


        Åžcoala Gimnazială Tîmboiești a găzduit, joi, o activitate de pregătire a elevilor în vederea susținerii unui spectacol de teatru stradal, ce va fi prezentat publicului din comună la finele lunii august. Acțiunea este parte din cadrul unui proiect educațional prin care teatrul facilitează incluziunea în societate a romilor, finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă, prin programul Arts and Culture. La Tîmboiești, proiectul este coordonat de Fundația Cultural Artistică Sigma-Art, reprezentată de Cristian Dumitrescu. 
 Obiectivele acestui demers sunt acelea de a demonstra eficiența teatrului educațional și a dramei ca metodă de facilitare a incluziunii sociale a populației rome și identificarea organizațiilor central și est-europene care au capacitatea de a testa și dezvolta bune practici în domeniu. 
 Proiectul a debutat în luna mai a anului 2011, la început fiind o perioadă de testare a terenului, urmând apoi selectarea micilor actori și a Åžcolii Tîmboiești pentru derularea lui. Timp de un an, adică până în mai 2012, aproximativ 100 de tineri, romi și români, au muncit pentru a pune în scenă spectacolul, care se bazează atât pe improvizație, cât și pe fabule bine cunoscute de actori. Cele mai bune momente au fost montate într-un film. 
 În primul an de implementare, elevii au manifestat un interes sporit pentru acest proiect, activitățile fiind plăcute, dezvoltându-le simțul lucrului în echipă și plăcerea jocului. Prin urmare, managerul proiectului, Cristian Dumitrescu, a solicitat continuarea acestuia pentru încă un an, dar într-o formă ușor schimbată, de data aceasta fiind implicate și cadrele didactice. În cadrul celui de-al doilea an de implementare a proiectului, care va lua sfârșit în această vară, profesorii și elevii au interacționat prin intermediul teatrului și a dramei, implementând și modele noi. Acest al doilea proiect se va încheia prin susținerea unui spectacol de stradă, ideea acestui gen de reprezentație aparținând elevilor coordonați de actrița Irina Piloș. 
 „Este un proiect unic în țară ce are calitatea de a se desfășura complet doar la Åžcoala Gimnazială Tîmboiești, în primul rând pentru faptul că teatrul este o modalitate nonformală de a îmbunătăți actul educațional. Toate activitățile desfășurate în proiect au fost atent monitorizate de coordonatorii din Ungaria și în urma unei delegații prezente în aprilie 2012 la școala noastră, s-a hotărât continuarea proiectului pentru încă un an, într-o formulă inedită, în care să fie implicați și profesorii, nu doar elevii. Activitățile în sine sunt benefice procesului instructiv-educativ, iar spectacolele prezentate în comunitate aduc un plus vieții culturale din comuna noastră, mai ales că teatrul nu este foarte prezent în mediul rural”, a spus Mihaela Simion, directoarea Åžcolii Tîmboiești.
 Regizorul de teatru și film Cristian Dumitrescu a susținut mai multe spectacole în Vrancea, trei dintre ele fiind găzduite de Åžcoala Tîmboiești. De altfel, el a donat mai multe cărți școlii din localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?